Menu obrazkowe:

wtorek, 1 września 2015

Gniazdka z mięsa mielonego z mozzarellą

Ciekawa odmiana dla tradycyjnych mielonych - nie dość, że są bardzo efektowne, to jeszcze wymagają mniej pracy, bo kotleciki są pieczone. Bardzo polecam :)



SKŁADNIKI: (na 10-12 kotlecików)  
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)    
1 jajko   
2 cebule   
1 duża marchew 
1 bułka  
1/2 szkl mleka   
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki pieprzu 
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
1/2 łyżeczki oregano 
szczypta ostrej papryki 
mąka 
1 op. mozzarelli  

1. Cebule drobno posiekać, marchew zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Zeszklić razem na maśle, posolić i udusić do miękkości.   
2. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. 3. Marchewkę i cebulę rozgnieść widelcem na drobno (gdy sama mielę mięso to wrzucam je takie uduszone razem z mięsem do maszynki).  
4. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać marchewką z cebulą. Doprawić do smaku.
5. Formować kotleciki (nie za duże i raczej płaskie - szybciej się upieką), obtaczać w mące i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 
6. Mozzarellę pokroić na tyle kawałków, ile wyszło kotlecików, wcisnąć po kawałeczku w środek każdego z nich.
7. Piec aż kotleciki będą rumiane z wierzchu - ok 30 minut w 200*C (lub dłużej, w zależności od wielkości kotletów).





21 komentarzy:

  1. Pomysł na bardzo efektowny obiad - kotleciki kuszą nawet z fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super kotleciki, idealna na pyszny obiadek z ziemniakami i surówką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł i ładnie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu bardzo fajne te kotleciki. Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na niebanalne podanie mielonych :) Każdy byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mieso musi byc surowe cz podsmarzone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe, później kotleciki są dopiero pieczone.

      Usuń
    2. Mam pytanie a chodzi o mozarella w kulce czy żółtą

      Usuń
    3. Ja użyłam takiej zwykłej w kulce

      Usuń
  7. Aniu fajny sposób na zdrowszą wersję mielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny miałaś obiad....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mielone i rozpływający się ser... Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pyszny pomysł na obiad! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię bardzo takie wariacje z mięsa mielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a można usmażyć je na patelni? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że po przekręceniu mozzarella wypłynęła by, ale polecam włożyć ją po prostu w środek mięska i wtedy jak najbardziej można usmażyć - wyjdą kotleciki z niespodzianką w środku :)

      Usuń