Pyszne i bardzo proste krokieciki - idealne na bezmięsny obiad lub gorącą przekąskę na wszelkie imprezy i towarzyskie spotkania. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. Polecam!
SKŁADNIKI:
Naleśniki:
2 jajka
2 szkl mleka
1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej)
2 i 2/3 szkl mąki
4 łyżki oleju
szczypta cukru
szczypta soli
Farsz:
2 cebule
1 łyżka masła
50 dag pieczarek
25 dag sera żółtego
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Dodatkowo:
1 jajko
3 łyżki mleka
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości. Przestudzić. Ser zetrzeć na tartce na grubych oczkach, dodać do reszty farszu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku (farsz musi być dobrze doprawiony, najlepiej na pikantnie, żeby całość nie wyszła mdła). Kłaść porcje na naleśnika, zawijać krokiety.
3. Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać mleko. Gotowe krokiety panierować w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć na złoto.
Podawać z ulubionym sosem - u mnie był to pyszny Sos Cygański od WSP Społem
Ale pyszniaste.
OdpowiedzUsuńSmaku mi narobiłaś!
OdpowiedzUsuńJak ja dawno krokietów nie robiłam! Chętnie bym się na Twoje skusiła - i do tego kubek gorącego barszczyku :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite:)
OdpowiedzUsuńLubię krokiety:) Ale z pieczarkami i serem jeszcze nie robiłam. Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :) My dajemy jeszcze do farszu gotowane, drobno pokrojone jajka. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńTeż robię krokiety z pieczarkami i jajkiem, ale wtedy już bez sera żółtego, też je bardzo lubimy :)
UsuńKrokiety są jednym z moich ulubionych dań ! Uwielbiam, więc przepis na pewno wypróbuję w niedługim czasie ;))
OdpowiedzUsuńNie potrafiłabym się im oprzeć :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Krokiety bardzo lubię. Przepis wypróbuję :))
OdpowiedzUsuńPyszne! Bardzo lubię krokiety, a te są wyjątkowo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pyszne krokieciki :-)
OdpowiedzUsuńMmm..pycha obiadek
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam takie.Są pyszne:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ;)
OdpowiedzUsuńdziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam krokiety z każdym farszem.
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis od dawna. Jest doskonały, a farsz idealnie nadaje się również jako nadzienie do pierogów. Polecam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam krokiety, a z takim farszem na pewno są bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńAle mięciutkie te krokiety z pieczarkami, dzięki za świetny przepis
OdpowiedzUsuńPyszne... Moja mama robi wersję bez sera. Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPycha jutro robię
OdpowiedzUsuńIle wychodzi naleśników ?
OdpowiedzUsuńPrzepis wspaniały, ja podałam z sosem czosnkowym z kubkiem pikantnego czerwoneg barszczyku :) pycha Majka S
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.Robiłam je już wielokrotnie.No i cóż można powiedzieć;po prostu rewelacja.Moja rodzina je uwielbia.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Lidia
OdpowiedzUsuńPierwszy raz zrobiłam naleśniki z wodą gazowaną i muszę powiedzieć, że różnica jest przeogromna. Fajne, lekkie, puszyste, a zarazem sycące jak zawsze. Super wskazówka, o której słyszę dopiero teraz – nie wiedzieć czemu.
OdpowiedzUsuńFarsz wyszedł również bardzo fajny. Lubię takie smaki, więc przepis trafia do ulubionych – będę do niego wracać!