SKŁADNIKI: (na formę ok 22x33 cm)
herbatniki (na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek z kolejnej)
1 puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia)
600 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix (można pominąć)
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml wody
Warstwa jabłkowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
1/3 szkl wody
1/3 szkl cukru
1 galaretka pomarańczowa
1. Warstwa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpadną. Wyłączyć grzanie, dosypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
2. Żelatynę zalać zimną wodą (w małym rondelku), odstawić do napęcznienia, a następnie ciągle mieszając podgrzać, aż się rozpuści (nie dopuszczając do zagotowania!).
3. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fix. 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować.
4. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników.
Przełożenie (od dołu):
1. Herbatniki
2. Połowa masy krówkowej
3. Herbatniki
4. Połowa jabłek
5. Połowa masy śmietankowo-krówkowej
6. Herbatniki
7. Połowa jabłek
8. Połowa masy śmietankowo-krówkowej
9. Herbatniki
10. Odłożona bita śmietana
Można ozdobić startą czekoladą lub tak jak ja płatkami migdałowymi.
Inspiracja: W kuchennym oknie
Bardzo fajny pomysł na połączenie krówki z jabłkami! Podoba mi się to ciasteczko i chętnie je przetestuję :)
OdpowiedzUsuńTa krówka musi byś pyszna:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis:)
OdpowiedzUsuńchoć sama lubię piec, to są takie sytuacje że mi się nie chce, a tak przepis podrzucę córkom niech przygotują:D
Aniu ciasto poprostu rewelacyjne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proste, a takie efektowne:)
OdpowiedzUsuńPyszne - cudowne połączenie, szkoda, że nie mogę spróbować .
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto :))
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. Z pewnością jest pyszne Aniu :-)
OdpowiedzUsuńSuper przekładaniec :D Ta krówka z jabłkami musi się super łączyć :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie "wygodne" ciacha, wygląda cudownie, a skład mówi że jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysł :) Zamieniłabym tylko herbatniki na digestive :)
OdpowiedzUsuńŚwietna ta krówka ! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne zestawienie słodkiej masy krówkowej z kwaskawą masą jabłkową..musi smakować przepysznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny na Sylwestra. Bo na Święta juz lista zamknięta :D
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne ciacho, zapisuję do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo pomysłowe i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPyszny przekładaniec :)
OdpowiedzUsuńNa święta ciasto idealne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho :) Jabłka to trafiony dodatek :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Muszę wypróbować takie połączenie smaków. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPomysł na dodanie jabłek świetny, sama krówka jest za słodka, a taka wersja mi bardzo odpowiada :)
OdpowiedzUsuńNa takie połączenie bym nie wpadła :) Pysznie.
OdpowiedzUsuńsuper przepis... tylko czemu mam takie mokre jabłka? odcisnąć je czy jak ?...
OdpowiedzUsuńMoże taka odmiana.. Jeśli jabłka są zbyt soczyste to można je dłużej smażyć albo dodać jeszcze 1 galaretkę np. agrestową
UsuńWspaniały pomysł na pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCzy można warstwę jabłkową zamienić na już gotowy dżem jabłkowy ze sklepu?
OdpowiedzUsuńA gdzie dodać serek?
OdpowiedzUsuńPkt. 4 :)
UsuńCiasto proste i rewelacyjnie smakuje
OdpowiedzUsuńSwietne polaczenie. Napewno takie ciacho zrobie 😀
OdpowiedzUsuńa co z polowa kajmaku ,dlaczego tylko pol puszki do masy
OdpowiedzUsuń