SKŁADNIKI: (ok 16-20 szt w zależności od wielkości foremek)
250 g masła/margaryny
200 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 jajka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 ml likieru waniliowego DalkowskiKREM:
1/2 szkl śmietanki 30%
125 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
30 ml likieru truskawkowego Dalkowski
1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch.
2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku.
3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując.
4. Zmniejszyć obroty, wlać adwokat i miksować jeszcze chwilkę do połączenia składników.
5.
Ciasto przełożyć do silikonowych lub papierowych papilotek na muffinki. Piec do suchego patyczka ok 25-30 w 180*C. Po upieczeniu odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę ubić na średnich obrotach, dodać cukier i mascarpone i miksować jeszcze chwilę. Wlać likier truskawkowy i zmiksować jeszcze raz, szybko, do połączenia składników. Gotowym kremem ozdobić babeczki.
Wspaniałe babeczki :-)
OdpowiedzUsuńNie lubię alkoholu, nie piję, ale taka odrobinka do deseru? Czemu nie:)
OdpowiedzUsuńDla nas wersja bez kremu ale na tych talerzykach a do tego filiżanka kawy:)
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne widoki, a bym się poczęstowała mimo pory kolacji wcale bym nie miała wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuń...no pysznie wyglądają ! A do tego kieliszeczek tego waniliowego likieru ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze ten pyszny krem <3
OdpowiedzUsuńTo ja się już częstuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe się prezentują! Krem musi być pyszny;)
OdpowiedzUsuńBabeczki z kremem są pyszne tylko te domowe:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe;)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńSuper babeczki, muszę wypróbować Twój przepis, z likierem są na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńOoo jak apetycznie wyglądają. to są moje smaki :-)
OdpowiedzUsuń