Menu obrazkowe:

środa, 24 lutego 2016

Babka dyniowa z jabłkami orzechami

Przepyszna, wilgotna, aromatyczna - cudowna! Jeśli w zamrażarce zachowało Wam się jeszcze puree z dyni to proponuję zrobić właśnie taką babkę - nie pożałujecie :)



SKŁADNIKI: (u mnie forma na babkę z kominem ok 24 cm średnicy) 
125 g margaryny
1 szkl cukru

1,5 szkl puree z dyni (jeśli było mrożone - rozmrozić)
1 jajko
2 szkl mąki (czubate, razem ma być 340 g)
1 szkl drobno posiekanych jabłek (twardych)

1/3 szkl pokruszonych orzechów
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
szczypta soli

margaryna i bułka tarta do wysypania formy

1. Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać puree z dyni, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia.
2. Gdy masa wystygnie, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. 
3.  Mąkę wymieszać z pokruszonymi orzeszkami solą, sodą, kakao i cynamonem. Wsypać do masy i również dokładnie wymieszać. 
4. Na koniec dodać pokrojone jabłko, wymieszać.
5.  Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wyłożyć do niej ciasto
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 min w 180*C. 

Gotową, ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem. 


Inspiracja: Domowa kuchnia Aniki

18 komentarzy:

  1. Super babeczka. Orzechy dynia jabłka super połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, wyrośnięta i nieźle nadziana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się na kawę i kawałek tej kuszącej babki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak widzimy te kawałki orzechów w środku to normalnie ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna babka,musi być smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała, ach, szkoda, że nie ma puree ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna babka, ja jutro rozprawiam się z ostatnią świeżą dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna propozycja, już pachnie świętami

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale , na pewno bardzo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie :) Pozwolisz że zapisze sobie przepis, święta tuż tuż a ja właśnie mam foremkę i szukam ciekawych przepisów na babki :) Mam zamiar zrobić 3 waniliową, czekoladową i właśnie jakąś inną. A tu proszę wersja z dynią brzmi naprawdę dobrze.
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie na bloga :)
    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładna i apetyczna. Trzy kawałki poproszę.

    OdpowiedzUsuń