Przepyszna, wilgotna, aromatyczna - cudowna! Jeśli w zamrażarce zachowało Wam się jeszcze puree z dyni to proponuję zrobić właśnie taką babkę - nie pożałujecie :)
SKŁADNIKI: (u mnie forma na babkę z kominem ok 24 cm średnicy)
125 g margaryny
1 szkl cukru
1,5 szkl puree z dyni (jeśli było mrożone - rozmrozić)
1 jajko
2 szkl mąki (czubate, razem ma być 340 g)
1 szkl drobno posiekanych jabłek (twardych)
1/3 szkl pokruszonych orzechów
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
szczypta soli
margaryna i bułka tarta do wysypania formy
1. Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać puree z dyni, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia.
2. Gdy masa wystygnie, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z pokruszonymi orzeszkami solą, sodą, kakao i cynamonem. Wsypać do masy i również dokładnie wymieszać.
4. Na koniec dodać pokrojone jabłko, wymieszać.
5. Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wyłożyć do niej ciasto
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 min w 180*C.
Gotową, ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Inspiracja: Domowa kuchnia Aniki
Ale smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPyszne składniki!
OdpowiedzUsuńSuper babeczka. Orzechy dynia jabłka super połączenie.
OdpowiedzUsuńPiękna, wyrośnięta i nieźle nadziana :)
OdpowiedzUsuńWspaniała babeczka :-)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na kawę i kawałek tej kuszącej babki;)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJak widzimy te kawałki orzechów w środku to normalnie ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna babka,musi być smaczna:)
OdpowiedzUsuńWspaniała, ach, szkoda, że nie ma puree ;)
OdpowiedzUsuńPiękna babka, ja jutro rozprawiam się z ostatnią świeżą dynią :)
OdpowiedzUsuńFajna babeczka!
OdpowiedzUsuńPiękna propozycja, już pachnie świętami
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale , na pewno bardzo pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Pozwolisz że zapisze sobie przepis, święta tuż tuż a ja właśnie mam foremkę i szukam ciekawych przepisów na babki :) Mam zamiar zrobić 3 waniliową, czekoladową i właśnie jakąś inną. A tu proszę wersja z dynią brzmi naprawdę dobrze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie na bloga :)
www.homemade-stories.blogspot.be
Bardzo ładna i apetyczna. Trzy kawałki poproszę.
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuń