Pyszne ciasto bez pieczenia - wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko znika ;)
SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm)
Masa budyniowa:
3 szkl mleka
4 łyżki cukru
2 op. budyniu czekoladowego
125 dag masła
Ponadto:
SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm)
Masa budyniowa:
3 szkl mleka
4 łyżki cukru
2 op. budyniu czekoladowego
125 dag masła
Ponadto:
1 szkl
mleka (do moczenia ciastek)
1 duże (podwójne) op. herbatników
1 duże (podwójne) op. herbatników
1,5 op. krakersów solonych
1 puszka masy krówkowej
1 puszka masy krówkowej
200-300 g nutelli
2-3 garście solonych orzeszków
330 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
250 g serka mascarpone
1 śmietan fix (można pominąć)
2. Ugotować
budyń: 2 szkl mleka zagotować, proszek budyniowy i cukier rozmieszać z
pozostałą szklanką mleka, wlać do wrzątku i dokładnie mieszając gotować jeszcze
chwilę. Wyłączyć grzanie, dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
3. W blaszce
ułożyć warstwę herbatników. Wylać gorący budyń, przykryć warstwą maczanych w
mleku krakersów.
4. Orzeszki przełożyć do woreczka i rozwałkować wałkiem (lub roztłuc tłuczkiem do mięsa) żeby się lekko pokruszyły. Na
krakersy wyłożyć połowę masy krówkowej, posypać orzeszkami, dodać jeszcze 1-2 łyżki masy krówkowej i lekko rozsmarować żeby orzeszki się dobrze połączyły z masą (w przeciwnym wypadku kolejna warstwa ciastek mogłaby się nie przykleić). Przykryć maczanymi w mleku herbatnikami .
5.
Rozsmarować nutellę, przykryć maczanymi w mleku krakersami.
6.
Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Dodać mascarpone i pozostałą masę krówkową,
zmiksować. Wyłożyć masę na wierzch ciasta.
Ozdobić według uznania – ja posypałam słodkim kakao.
Czyli w skrócie:
herbatniki - masa budyniowa - krakersy – masa kajmakowa z solonymi orzeszkami - herbatniki - nutella - krakersy – masa krówkowo-śmietankowa
Ozdobić według uznania – ja posypałam słodkim kakao.
Czyli w skrócie:
herbatniki - masa budyniowa - krakersy – masa kajmakowa z solonymi orzeszkami - herbatniki - nutella - krakersy – masa krówkowo-śmietankowa
nie dziwię się,że szybko znika:)
OdpowiedzUsuńBomba kaloryczna ale warta grzechu:)
OdpowiedzUsuńIdealne na imprezę :)
OdpowiedzUsuńPiękne... chyba zrobię z drobnymi modyfikacjami na zbliżającą się okazję :)
OdpowiedzUsuńTrzeba maczać ciastka w mleku? Zrobi się dzień wcześnie to też zmiękną chyba że tak musi być
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto ma swiecie. Uwielbia je cała moja rodzina. Jeżeli zabieram je na imprezę, mimo gromady innych ciast, znika jako pierwsze i jako jedyne w całości. Mniam
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Najważniejsze, że nie trzeba piec, jest takie fajnie mokre, no i bardzo słodziutkie;)
OdpowiedzUsuń