Menu obrazkowe:

poniedziałek, 24 września 2018

TOFFIFEE – pyszne ciasto bez pieczenia


Pyszne ciasto bez pieczenia - wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko znika ;)




SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm)
Masa budyniowa:
3 szkl mleka
4 łyżki cukru
2 op. budyniu czekoladowego
125 dag masła
Ponadto:
1 szkl mleka (do moczenia ciastek)
1 duże (podwójne) op. herbatników
1,5 op. krakersów solonych
1 puszka masy krówkowej
200-300 g nutelli
2-3 garście solonych orzeszków
330 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 śmietan fix (można pominąć)






1. Zagotować 1 szklankę mleka do moczenia ciastek. Odstawić do wystudzenia.
2. Ugotować budyń: 2 szkl mleka zagotować, proszek budyniowy i cukier rozmieszać z pozostałą szklanką mleka, wlać do wrzątku i dokładnie mieszając gotować jeszcze chwilę. Wyłączyć grzanie, dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
3. W blaszce ułożyć warstwę herbatników. Wylać gorący budyń, przykryć warstwą maczanych w mleku krakersów.
4. Orzeszki przełożyć do woreczka i rozwałkować wałkiem (lub roztłuc tłuczkiem do mięsa) żeby się lekko pokruszyły. Na krakersy wyłożyć połowę masy krówkowej, posypać orzeszkami, dodać jeszcze 1-2 łyżki masy krówkowej i lekko rozsmarować żeby orzeszki się dobrze połączyły z masą (w przeciwnym wypadku kolejna warstwa ciastek mogłaby się nie przykleić). Przykryć maczanymi w mleku herbatnikami .
5. Rozsmarować nutellę, przykryć maczanymi w mleku krakersami.
6. Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Dodać mascarpone i pozostałą masę krówkową, zmiksować. Wyłożyć masę na wierzch ciasta. 

Ozdobić według uznania – ja posypałam słodkim kakao.

Czyli w skrócie: 
herbatniki - masa budyniowa - krakersy – masa kajmakowa z solonymi orzeszkami - herbatniki - nutella - krakersy – masa krówkowo-śmietankowa

9 komentarzy:

  1. nie dziwię się,że szybko znika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bomba kaloryczna ale warta grzechu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne... chyba zrobię z drobnymi modyfikacjami na zbliżającą się okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba maczać ciastka w mleku? Zrobi się dzień wcześnie to też zmiękną chyba że tak musi być

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuje przepis :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze ciasto ma swiecie. Uwielbia je cała moja rodzina. Jeżeli zabieram je na imprezę, mimo gromady innych ciast, znika jako pierwsze i jako jedyne w całości. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasto! Najważniejsze, że nie trzeba piec, jest takie fajnie mokre, no i bardzo słodziutkie;)

    OdpowiedzUsuń