Menu obrazkowe:

wtorek, 9 grudnia 2014

Zupa meksykańska

Pyszna, bardzo sycąca zupka. Idealna na niedzielę zamiast tradycyjnego rosołu albo na poniedziałek -do zrobienia z pozostałości rosołu zamiast tradycyjnej porosołowej pomidorowej :)
Poza tym taka pikantna zupa wspaniale rozgrzewa, zaostrza apetyt i nadaje się w sam raz na początek większej imprezy. Najlepsza na drugi dzień - można przygotować dzień wcześniej a na drugi dzień tylko podgrzać, dodać makaron i gotowe :)







SKŁADNIKI:
2l rosołu drobiowego
mięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i 2 skrzydła indyka)
4-5 ugotowanych marchewek
1 papryka
1 cebula
30 dag pieczarek
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasolki czerwonej
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
makaron kokardki (farfalle)
sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, pieprz ziołowy, czosnej
 

1. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić drobno i udusić do miękkości. Kukurydzę i fasolkę odsączyć. Marchewkę i mięso z rosołu pokroić, fasolki przekroić na pół. Wrzucić wszystko do rosołu.
2. Jeśli zupa wyszła za gęsta (należy pamiętać że dojdzie jeszcze makaron) dolać wody, całość zagotować.
3. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku.

4. Ugotować makaron, przecedzić, wyłożyć do talerzy, zalać gorącą zupą.


 Zupa na jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz