Menu obrazkowe:

wtorek, 27 stycznia 2015

Szarlotka z budyniem

Kruche ciasto, kosteczki jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch. Różni się od typowych szarlotek z przesmażonymi jabłkami czy ciast przekładanych jabłkowym dżemem tak bardzo, że aż ciężko mi ją nazywać szarlotką. Po prostu - najsmaczniejsze ciasto z jabłkami jakie jadłam - nic dodać, nic ująć.



SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm)
Ciasto:
250 g masła/margaryn
1 szkl cukru
2 jajka
50 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Budyń:
2 budynie śmietankowe
3 szkl mleka
4 łyżki cukru
Ponadto:
4-5 dużych słodkich jabłek
cukier puder do posypania

1.  Margarynę zmiksować z jajkami i cukrem. Dodać sypkie składniki i rękami zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozpłaszczyć i włożyć do zamrażarki, a drugą rozwałkować i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (O tym, że nie lubię wałkować ciasta i jak tą czynność omijam pisałam już przy okazji Sernika z brzoskwiniami. Tu postępuję tak samo: szczypię małe kawałki, rozkładam je na blaszce i "rozciągam" je lekko zwilżonymi palcami, dzięki czemu wszystko ładnie się skleja). 

Uwaga: teraz sa dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;)  
1) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 15 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić
2) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć

2. Jabłka obrać i pokroić w ok 1-1,5 cm kostkę. Wyłożyć równą warstwą na ciasto.

3. W międzyczasie nastawić 2,5 szkl mleka z 4 łyżkami cukru. Gdy się zagotują, wlać rozrobione w 1/2 szkl mleka budynie. Zagotować. Gorący wylać na jabłka.
4. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta. Szczypać po kawałku i układać na wierzchu. Zamiast tego można je zetrzeć na tartce, ale wtedy musiałoby troszkę dłużej się chłodzić.


5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min.

Po wystudzeniu wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Gotowe posypać cukrem pudrem.


5 komentarzy:

  1. Pyszna szarlotka, jadłam kiedyś z budyniem i mogę potwierdzić, ze smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie!! Jak będziesz robić następnym razem nie zapomnij powiedzieć Nam wczesniej to wpadniemy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno takiej nie jadłam :) Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś zrobiłam bardzo dobre ciasto. Ja jeszcze dodałam do jabłek troszkę cynamonu. Zapach jest obłędny i smak. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń