Menu obrazkowe:

czwartek, 5 lutego 2015

Muffinki szpinakowo-jabłkowe

Pyszne muffinki szpinakowo-jabłkowe. Miękkie, wilgotne, smaczne. Szpinak jest ledwie wyczuwalny, idealny pomysł aby przemycić go np. dzieciom.


SKŁADNIKI: (na 15 standardowych muffinek) 
3/4 szkl szpinaku rozdrobnionego*
1/2 szkl dżemu jabłkowego
2 jajka
1/4 szkl oleju
2 szkl mąki
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli

*jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odcisnąć na sitku z wody
Lukier: 
1 łyżka soku z cytryny
2 pełne łyżki cukru pudru

1. Mokre składniki - szpinak, dżem, jajka i olej - wlać do dzbanka blendera i dokładnie zmiksować. Można zamiast tego zwykłym blenderem zmiksować sam szpinak na papkę i wymieszać go z resztą mokrych składników.
2. Składniki suche - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól - wymieszać razem, a następnie ze składnikami mokrymi. 
3. Foremki na muffinki (polecam silikonowe, bo papierowe trochę ciężko się później odklejają) napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
4. Piec ok. 20 min w 180°C - do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
5. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, ozdobić babeczki.
 

Dla mnie najlepsze były jeszcze ciepłe, smakowały wtedy po prostu wspaniale! Później smak szpinaku dało się już wyczuć, choć myślę że gdyby ktoś jadł z zamkniętymi oczami i nie widział koloru babeczek to nie zgadłby co to takiego:)



Kilka babeczek zrobiłam w malutkich silikonowych foremkach - były idealne dla córci i jej koleżanki na ich "przyjęcie".
  
 
Inspiracja: Mess for less

9 komentarzy:

  1. Taki nietypowy kolor aż kusi, żeby dowiedzieć się jak to może smakować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest tak oryginalny, że ciężko go do czegokolwiek porównać, dla mnie babeczki są naprawdę smaczne choć nigdy nie przepadałam za szpinakiem

      Usuń
  2. kocham szpinak, więc babeczki bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis na muffiny :-) mają rewelacyjny kolorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś będę piec. Zobaczymy, czy mi wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły :D ale fajne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i zapraszam do dodania ich zdjęcia przez Cook'd :)

      Usuń