Menu obrazkowe:

poniedziałek, 2 marca 2015

Torcik cytrynowy

Lekki, delikatny, nie za słodki, orzeźwiający torcik cytrynowy. Delikatne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną. To musi być pyszne! :)



SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
Spód cytrynowy:
4 jajka
4 łyż cukru
2 łyż cukru z wanilią
skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej)
4 łyż mąki pszennej
1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (proszku budyniowego)
szczypta soli
Warstwa serowa:
1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka)
2 galaretki cytrynowe
2 szkl wrzątku
500 ml śmietanki 30% 
3-4 łyżki cukru pudru
Warstwa galaretki:
2 galaretki cytrynowe
2,5 szkl wrzątku
Warstwa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
50 ml wrzątku
1 łyżka żelatyny (płaska)
5 łyżek cukru pudru

1. 2 galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku, a pozostałe 2 galaretki w 2,5 szkl wody. Odstawić do ostygnięcia.
2. Spód cytrynowy: jajka (w całości) ubić z cukrami przez kilka minut na puszystą masę, dodać skórkę z cytryny, a następnie budyń, sól i przesianą mąkę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Piec w tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia ok 20 min w 180*C (do suchego patyczka).
2. Masa serowa: Śmietankę ubić na sztywno. Przestygnięte galaretki (te rozpuszczone w 2 szkl wody, nie muszą być tężejące byle były zimne) zmiksować z serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować do połączenia składników, wylać na biszkopt i odstawić do lodówki do stężenia.
3. Gdy masa serowa stężeje wylać na nią pozostałe galaretki (najlepiej już tężejące). Odstawić do lodówki.
4. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić we wrzątku (dokładnie, bo inaczej w masie będą grudki), wystudzić (od zbyt ciepłej może się zważyć śmietana). Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Część śmietany rozsmarować na galaretce, a resztę przełożyć do  szprycy i ozdobić ciasto.





Inspiracja: Gotuję bo lubię (z moimi zmianami - zamiast pianki ze Śnieżki u mnie jest masa serowa)

22 komentarze:

  1. Śliczny ,lubię cytrynowe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak cytrynowe smaki to tez moja bajka;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny torcik. Zabieram sobie przepis i obiecany kawałek torcika :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się prezentuje, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny z twarogiem jeszcze nie próbowałam ale wyobrażam sobie jaki musi być pyszny:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadza się, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny, lekki torcik. Idealny do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności, aż mi smaka narobiłaś na takie pozreźwiające smakołyki

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny. Cytrynowy musi być cudowny w smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie Ci wyszło :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczny torcik i z cytrynową nutą lubię taki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląd powala, niedługo będę miała urodziny narzeczonego to się przyda ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie - kolejna pozycja do wypróbowania :-) bez wymówek!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo elegancko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda idealnie, taki równiutki.

    OdpowiedzUsuń
  16. A jaka średnica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  17. Już doczytalam dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  18. ten budyń w cieście na spodzie - proszek sypiemy??

    OdpowiedzUsuń