SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
Spód cytrynowy:
4 jajka
4 łyż cukru2 łyż cukru z wanilią
skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej)
4 łyż mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (proszku budyniowego)
szczypta soli
Warstwa serowa:
1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka)
2 galaretki cytrynowe
2 szkl wrzątku
500 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
Warstwa galaretki:
2 galaretki cytrynowe
2,5 szkl wrzątku
Warstwa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
50 ml wrzątku
1 łyżka żelatyny (płaska)
5 łyżek cukru pudru
1. 2 galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku, a pozostałe 2 galaretki w 2,5 szkl wody. Odstawić do ostygnięcia.
2. Spód cytrynowy: jajka (w całości) ubić z cukrami przez kilka minut na puszystą masę, dodać skórkę z cytryny, a następnie budyń, sól i przesianą mąkę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Piec w tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia ok 20 min w 180*C (do suchego patyczka).
2. Masa serowa: Śmietankę ubić na sztywno. Przestygnięte galaretki (te rozpuszczone w 2 szkl wody, nie muszą być tężejące byle były zimne) zmiksować z serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować do połączenia składników, wylać na biszkopt i odstawić do lodówki do stężenia.
3. Gdy masa serowa stężeje wylać na nią pozostałe galaretki (najlepiej już tężejące). Odstawić do lodówki.
4. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić we wrzątku (dokładnie, bo inaczej w masie będą grudki), wystudzić (od zbyt ciepłej może się zważyć śmietana). Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Część śmietany rozsmarować na galaretce, a resztę przełożyć do szprycy i ozdobić ciasto.
Inspiracja: Gotuję bo lubię (z moimi zmianami - zamiast pianki ze Śnieżki u mnie jest masa serowa)
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚliczny ,lubię cytrynowe smaki.
OdpowiedzUsuńOj tak cytrynowe smaki to tez moja bajka;-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny torcik. Zabieram sobie przepis i obiecany kawałek torcika :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCudowny z twarogiem jeszcze nie próbowałam ale wyobrażam sobie jaki musi być pyszny:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZgadza się, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńFajny, lekki torcik. Idealny do kawy! :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, aż mi smaka narobiłaś na takie pozreźwiające smakołyki
OdpowiedzUsuńIdealny. Cytrynowy musi być cudowny w smaku! :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Śliczny torcik i z cytrynową nutą lubię taki :)
OdpowiedzUsuńwygląd powala, niedługo będę miała urodziny narzeczonego to się przyda ;)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny taki bielutki :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie - kolejna pozycja do wypróbowania :-) bez wymówek!
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie, taki równiutki.
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda oblędnie :)
OdpowiedzUsuńA jaka średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuńJuż doczytalam dziękuje:)
OdpowiedzUsuńten budyń w cieście na spodzie - proszek sypiemy??
OdpowiedzUsuńTak, proszek :)
Usuń