SKŁADNIKI: (forma 25x35 cm)
1 podwójne opakowanie herbatników
1 słoik powideł śliwkowych (u mnie Orzech)
150-200 g ulubionych orzechów lub ich mieszanki: ziemne, laskowe, włoskie, nerkowce, pekan, macadamia czy kemiri (może być też mieszanka bakaliowa np. żurawinowo-orzechowa)
Masa budyniowa:
500 ml mleka
1/2 szkl cukru
2 żółtka
2 łyżki (czubate) mąki pszennej
2 łyżki (czubate) mąki ziemniaczanej
250 g masła/margaryny
1 op. serka mascarpone (można pominąć lub zastąpić 200 ml ubitej śmietanki 30%)
30 małych bez do ozdoby
50-100 g czekolady
1. Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. Odlane mleko rozmieszać dokładnie z mąką i żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając poczekać aż zgęstnieje i na wierzchu będą się pojawiać pęcherze powietrza. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
2. Masło/margarynę utrzeć, ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, a następnie mascarpone/ubitą śmietankę.
3. Orzechy włożyć do woreczka i rozwałkować, żeby się pokruszyły.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować 1/2 powideł, posypać 1/3 orzechów i rozsmarować 1/3 masy budyniowej (wyjdzie jej dość cienka warstwa więc może się ona trochę zmieszać z powidłami i orzechami ale to absolutnie w niczym nie przeszkadza). Ponownie ułożyć herbatniki, na to reszta powideł, 1/3 orzechów i 1/3 masy budyniowej. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników, na nich rozsmarować pozostałą masę budyniową.
5. Na wierzch rozkruszyć (w rękach) bezy, posypać orzechami. Czekoladę rozpuścić (ja łamię ją na kawałki, wkładam do szklanej miseczki i podgrzewam w mikrofali, ale można położyć miseczkę po prostu na rondelku z gotującą się wodą). Przy pomocy łyżki polewać wierzch ciasta czekoaldą tworząc dowolne "mazaje" ;)
Ciasto schłodzić w lodówce.
wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-) zabieram sobie kawałek :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Pochrupałybyśmy sobie takie ciacho :D Na pewno mega słodkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Robię jutro, a raczej już dziś! :)
OdpowiedzUsuńTeż chodzi za mną pani walewska... ;) Muszę przyznać, że Twoja wersja też mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńFatanstastyczna wesja tego ciasta, ilość orzechów mnie zachwyca ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta bez pieczenia są pyszne i bardzo słodkie.
OdpowiedzUsuńTo Twoje wygląda smakowicie, nie można przestać patrzeć ale jednocześnie cieknie ślinka.
Podoba mi się taka wariacja :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :) Uwielbiam takie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńSzybkie i smaczne, polecam :)
OdpowiedzUsuńRATUNKU!! nie doczytałam tutaj i mam o 50g masła za mało (kupiłam kostkę). Daje 250 g serka mascarpone. Czy wystarczy czy będzie problem? Czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńSpokojnie wystarczy 200 g masła :)
Usuń