Kolejne, trzecie już na blogu placuszki z kaszy jaglanej - po placuszkach na słodko i tych na wytrawnie przyszedł czas na cynamonowo-jabłkowe, typowo jesienne smaki. Są bardzo smaczne, niezwykle chrupiące i aromatyczne.
SKŁADNIKI: (na 12 malutkich placuszków lub 8 większych)
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (może być nawet lekko rozgotowana)
1/2 szkl mleka
1 jabłko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
szczypta sody lub proszku do pieczenia
1 płaska łyżka cukru (u mnie brązowy)
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia
1. Jabłko zetrzeć na tartce na drobnych oczkach lub zmiksować w malakserze, dodać mleko i kaszę (zimną) i ponownie zmiksować lub zblendować. Dodać obie mąki, sodę/proszek do pieczenia oraz cynamon, wymieszać dokładnie.
2. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Inspiracja: Olga Smile
Muszą być bardzo pyszne :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na zdrowe placuszki :)
OdpowiedzUsuńFajne placuszki, na śniadanie super :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Award, będzie mi bardzo miło jak odpowiesz na moje pytania http://do-it-with-ann.blogspot.com/2015/10/liebster-award.html
OdpowiedzUsuńNa wszelkie cynamonowe placki jesteśmy pozytywnie nastawione :D Na pewno przepyszne :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki. Super na śniadanie lub kolację. I dzięki cynamonowi są takie aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńTo musi być smaczne, innej opcji nie ma :)
OdpowiedzUsuńProste, pyszne i zdrowe sniadanko;)
OdpowiedzUsuńSuper placuszki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co jaglane!
OdpowiedzUsuńPlacuszki rewelacja!
OdpowiedzUsuńPlacuszki jaglane bardzo przypadły mi do gustu, z miła chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSmaczne to mało powiedziane.
OdpowiedzUsuń