Menu obrazkowe:

czwartek, 29 października 2015

Zupa dyniowo serowa

Pyszna, pożywna, kremowa, a do tego bardzo szybka. Idealny sposób, żeby się rozgrzać po powrocie do domu w chłodny jesienny dzień. Ciężko poprzestać na jednym talerzu:)

 

SKŁADNIKI: (dla 3-4 osób)
1,5 l bulionu
50 dag dyni (waga bez skórki i nasion)
3 duże marchewki
1 ziemniak
2 cebule
2 ząbki czosnku
150 g kremowego serka topionego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
szczypta pieprzu


1. Wszystkie warzywa oprócz czosnku zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej w malakserze) lub drobno pokroić. Wrzucić na wrzący bulion, gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. 

2. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość dokładnie zblendować. Dodać serek topiony, gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając aż do rozpuszczenia serka. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


9 komentarzy:

  1. O tak, taka zupka po powrocie do domu z zimna jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolorek , pyszna zupka :) myy pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zupy dyniowe, szkoda, że mój mąż ich nie cierpi i u mnie tak rzadko bywają ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest to samo - ja tą porcję zjadam sama z małą pomocą córci - w lodówce ta zupka może spokojnie stać do 3 dni.

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie kremowe zupki, a jesienią zwłaszcza dyniową :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała zupka i ma taki piękny, słoneczny kolor :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta zupka musi być pyszna.Wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, chętnie zjadłabym Twoją wersję dyniowej!

    OdpowiedzUsuń
  8. Preferujemy na słodko ale ta propozycja też jest kusząca :)

    OdpowiedzUsuń