Pyszne pierożki - idealne na małe i duże okazje, imprezy i spotkania. Pyszne na gorąco (można odpiec je w piekarniku), jak i na zimno. Idealne do zabrania do pracy czy na wycieczkę. Przepis dostałam od mojej szwagierki - pozdrawiam Aniu ;) Polecam wszystkim :)
SKŁADNIKI: (nie wiem ile dokładnie wyszło pierożków z tej porcji ale dość dużo)
Ciasto:
1 i 1/4 szkl ciepłego mleka
25 g drożdży (świeżych)
1 mała szczypta soli
1 mała szczypta cukru
50 dag mąki
2 łyż oleju
Farsz:
25 dag piersi kurczaka
25 dag pieczarek
25 dag sera żółtego
2,5 łyżki keczupu
1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier i sól. Dodać olej, wymieszać. Całość wlać do mąki, wymieszać lekko, tak żeby na wierzchu była mąka, odstawić aż rozczyn zacznie pracować (drożdże się "spienią" i wyjdą na wierzch nad mąkę). Po tym czasie wyrobić ciasto mikserem z hakami lub ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
2. Farsz: Piersi pokroić w kosteczkę, doprawić ulubioną przyprawą, usmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, udusić. Ser żółty zetrzeć na tartce. Wystudzone mięso i pieczarki pokroić drobno, dodać ser i keczup, wymieszać.
3. Wyrośnięte ciasto przegnieść ręką, rozwałkować, wycinać kółeczka, nakładać farsz i sklejać jak pierogi. Gotowe smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Fajne pierożki:)
OdpowiedzUsuńPyszne pierożki Aniu :-)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować ;)
OdpowiedzUsuńA próbowałaś je piec w piekarniku, zamiast smażyć na oleju?
OdpowiedzUsuńNie, ale też mnie kusi spróbować :)
UsuńNo propozycja świetna :)
OdpowiedzUsuńA dekoracja w kokilce - rewelacja :)
Apetycznie wyglądają :) Szkoda że w przekroju nie pokazałaś jak wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSuper pierożki:)
OdpowiedzUsuńMuszę i ja zrobić, bo dawno nie piekłam!
OdpowiedzUsuńAniu pierożki rewelacja i jak pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńz checią bym wypróbowała ale lżejsza wersje z piekarnika tylko jakies rady co do temperatury i czasu pieczenia
OdpowiedzUsuńFarsz w środku ma się w zasadzie tylko podgrzać więc wystarczy obserwować ciasto z wierzchu aż się lekko zrumieni (pieczone na pewno będą jaśniejsze niż te smażone). Ja zaczęłabym od ok 25-30 min w 180*C.
UsuńFajna taka szwagierka :-)
OdpowiedzUsuńOj fajna ;)
Usuńpyszna przekąska:)
OdpowiedzUsuńPyszne pierożki, zjadłabym kilka.
OdpowiedzUsuńPyszne te pierożki :)
OdpowiedzUsuńMuszą być smaczniutkie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAniu Aniu wracaj....
OdpowiedzUsuńW sam raz na piknik :)
OdpowiedzUsuńSuper.. Zrobilam na impreze. Upieklam w piekarniku gora dol 180stopni i wyszly smaczne. Wszystkim smakowaly. Podalam z sosem koperkowym.
OdpowiedzUsuńa coz to za sosik :)
OdpowiedzUsuńa coz to za sosik :)
OdpowiedzUsuńZwykły czosnkowy :)
UsuńIle pierożków wychodzi z takiej porcji?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od wielkoś pierożków - myślę że ok 40 szt
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis,łatwy w wykonaniu ale najważniejsze że pierożki są przepyszne. Będą już zawsze gościły na moim stole na różne okazje. Polecam !!!
OdpowiedzUsuńNa święta robie z grzybami. Pycha. Przwpis w naszej rodzinie jest od jakiś 70 lat
OdpowiedzUsuńNa święta robie z grzybami. Pycha. Przwpis w naszej rodzinie jest od jakiś 70 lat. Do kurczaka podaje sos czosnkowy a do grzybów barszczyk.
OdpowiedzUsuń