czwartek, 14 kwietnia 2016

Pierożki drożdżowe z kurczakiem, pieczarkami i serem żółtym

Pyszne pierożki - idealne na małe i duże okazje, imprezy i spotkania. Pyszne na gorąco (można odpiec je w piekarniku), jak i na zimno. Idealne do zabrania do pracy czy na wycieczkę. Przepis dostałam od mojej szwagierki - pozdrawiam Aniu ;) Polecam wszystkim :)




SKŁADNIKI: (nie wiem ile dokładnie wyszło pierożków z tej porcji ale dość dużo)

Ciasto:
1 i 1/4 szkl ciepłego mleka 
25 g drożdży (świeżych)
1 mała szczypta soli
1 mała szczypta cukru
50 dag mąki
2 łyż oleju
Farsz:
25 dag piersi kurczaka
25 dag pieczarek
25 dag sera żółtego
2,5 łyżki keczupu

1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier i sól. Dodać olej, wymieszać. Całość wlać do mąki, wymieszać lekko, tak żeby na wierzchu była mąka, odstawić aż rozczyn zacznie pracować (drożdże się "spienią" i wyjdą na wierzch nad mąkę). Po tym czasie wyrobić ciasto mikserem z hakami lub ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
2. Farsz:  Piersi pokroić w kosteczkę, doprawić ulubioną przyprawą, usmażyć.  Pieczarki pokroić w plasterki, udusić. Ser żółty zetrzeć na tartce. Wystudzone mięso i pieczarki pokroić drobno, dodać ser i keczup, wymieszać.
3. Wyrośnięte ciasto przegnieść ręką, rozwałkować, wycinać kółeczka, nakładać farsz i sklejać jak pierogi. Gotowe smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.



30 komentarzy :

  1. A próbowałaś je piec w piekarniku, zamiast smażyć na oleju?

    OdpowiedzUsuń
  2. No propozycja świetna :)
    A dekoracja w kokilce - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wyglądają :) Szkoda że w przekroju nie pokazałaś jak wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę i ja zrobić, bo dawno nie piekłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu pierożki rewelacja i jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z checią bym wypróbowała ale lżejsza wersje z piekarnika tylko jakies rady co do temperatury i czasu pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farsz w środku ma się w zasadzie tylko podgrzać więc wystarczy obserwować ciasto z wierzchu aż się lekko zrumieni (pieczone na pewno będą jaśniejsze niż te smażone). Ja zaczęłabym od ok 25-30 min w 180*C.

      Usuń
  7. Pyszne pierożki, zjadłabym kilka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszą być smaczniutkie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Super.. Zrobilam na impreze. Upieklam w piekarniku gora dol 180stopni i wyszly smaczne. Wszystkim smakowaly. Podalam z sosem koperkowym.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile pierożków wychodzi z takiej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko zależy od wielkoś pierożków - myślę że ok 40 szt

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis,łatwy w wykonaniu ale najważniejsze że pierożki są przepyszne. Będą już zawsze gościły na moim stole na różne okazje. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Na święta robie z grzybami. Pycha. Przwpis w naszej rodzinie jest od jakiś 70 lat

    OdpowiedzUsuń
  14. Na święta robie z grzybami. Pycha. Przwpis w naszej rodzinie jest od jakiś 70 lat. Do kurczaka podaje sos czosnkowy a do grzybów barszczyk.

    OdpowiedzUsuń