SKŁADNIKI:
1 torebka ryżu ugotowanego
1 jajko
1 i 1/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. 2 łyżki oleju (jeśli będziemy smażyć bez tłuszczu)
1. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i ew. olej.
2. Wsypać ryż, wymieszać.
3. Dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości.
4.
Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię, smażyć na rumiano
(ja smażyłam na patelni naleśnikowej "na sucho" bez oleju)
Podawać z dżemem i bitą śmietaną lub z cukrem pudrem.
Ja zaszalałam i zrobiłam wersję typowo deserową - z masą krówkową i bitą śmietaną.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWYGLĄDAJĄ NA SMAKOWITE ,WIDAĆ ,ŻE UDANE ;) ZAPRASZAM NA SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIOWĄ NIESPODZIANKĄ:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/sernik-z-wisniowa-niespodzianka.html