piątek, 9 stycznia 2015

Placuszki ryżowe z masą krówkową i bitą śmietaną

Ugotowałam za dużo ryżu, w dodatku wyszedł jakiś taki kleisty... No cóż, zdarza się. Szkoda mi go było wyrzucić więc pomyślałam o przepisie na placuszki, który od jakiegoś czasu ciągle odkładałam na później - to był strzał w 10!




SKŁADNIKI:
1 torebka ryżu ugotowanego
1 jajko
1 i 1/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. 2 łyżki oleju (jeśli będziemy smażyć bez tłuszczu)

1. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i ew. olej.
2. Wsypać ryż, wymieszać.
3. Dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości.
4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię, smażyć na rumiano (ja smażyłam na patelni naleśnikowej "na sucho" bez oleju)

Podawać z dżemem i bitą śmietaną lub z cukrem pudrem. 

Ja zaszalałam i zrobiłam wersję typowo deserową - z masą krówkową i bitą śmietaną.





Inspiracja: Przy stole

3 komentarze :

  1. WYGLĄDAJĄ NA SMAKOWITE ,WIDAĆ ,ŻE UDANE ;) ZAPRASZAM NA SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIOWĄ NIESPODZIANKĄ:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/sernik-z-wisniowa-niespodzianka.html

    OdpowiedzUsuń