SKŁADNIKI (na 2-3 porcje)
0,5 - 0,6 kg karkówki w ok 1,5 cm plastrach (niezbyt tłustej)
przyprawa do karkówki lub zestaw ulubionych przypraw do mięs
olej do marynaty
1 cebulka
1 łyżka (kopiasta) majonezu
1 łyżka (kopiasta) ostrej musztardy
2-3 łyżki (kopiaste) keczupu
garść startego sera żółtego
1. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięsko. Schować do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
2. Mięsko ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać pokrojoną w cienkie piórka cebulką.
3. Keczup, majonez i musztardę dokładnie wymieszać. Polać mięsko.
4. Piec pod przykryciem ok 1h10min - 1h20min (w zależności od grubości mięsa w 180*C). Po tym czasie naczynie odkryć, posypać serem, a gdy się rozpuści wyłączyć grzanie i poczekać kilka minut żeby mięsko się "uspokoiło".
Obiad po męsku to i porcja solidna:)
Jak pisałam ostatnio, fanpage bloga na facebooku już działa i pomimo iż spodziewałam się ledwie kilku polubień to jest ich już 93:) Dziękuję i zapraszam kolejne osoby do polubienia (można to zrobić tu na blogu w prawym górnym rogu strony), może tak przy niedzieli dobijemy do 100?
Pozdrawiam, Ania
Jak mężowi się należało to faktycznie zasłużył na takie mięsne danie :D
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas taka bomba kaloryczna nie zaszkodzi:)
UsuńNo właśnie, faceci lubią mięsko :)
OdpowiedzUsuńDla mojego męża dzień bez mięcha to dzień stracony;)
UsuńChoć to męskie jedzenie, ja ją uwielbiam. :)) Wczoraj zamroziłam 4 porcje, każdą mam zamiar spróbować zrobić w inny sposób. :) Twoja brzmi ciekawie.
OdpowiedzUsuńZ tym męskim jedzeniem to taki żarcik, choć u mnie w domu to mąż najbardziej zajada się mięskiem, ja i Trzylatka rzadziej
Usuńhaha! a u mnie dzisiaj dokładnie to samo :)
OdpowiedzUsuńmój mężczyzna sobie zażyczył kawał porządnego mięcha to będzie miał :)
Fajnie się zgrałyśmy:)
UsuńPyszne, nie dziwię się, że mąż był zachwycony. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMąż jak to facet - zawsze zachwycony jak dostaje porządną porcję mięska:)
UsuńTaka karkówka jest pyszna! robię podobnie szynkę, również smakuje rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńJa również robię tak inne mięsa - szynkę, schab i nawet drób - szczególnie dlatego że robi się praktycznie samo:)
UsuńJa wam dam jeszcze jeden cudowny przepis.starcza na 6 kotletów schabowych lub piersi.
Usuń3 jajka
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki musztardy(ja daje Chrzanowa)
Ja wszystko miksuje i zamaczam w tym rozklepane mięso.na całą noc.potem tylko na gorący olej i jest pycha
Ja wam dam jeszcze jeden cudowny przepis.starcza na 6 kotletów schabowych lub piersi.
Usuń3 jajka
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki musztardy(ja daje Chrzanowa)
Ja wszystko miksuje i zamaczam w tym rozklepane mięso.na całą noc.potem tylko na gorący olej i jest pycha
Karkóweczka palce lizać:) Mięsko w takim wydaniu bardzo lubimy:) Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńIdealne jedzenie dla mojej rodzinki. :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam karkówki, a Twoja wygląda tak smakowicie... ach! poezja!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie, muszę takie wyczarować dla mojego mężusia, będzie zachwycony :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię karkówkę i często robię pieczoną na obiad ;)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :) Lubię od czasu do czasu zjeść kawałek takiego mięska :)
OdpowiedzUsuń