Najlepszy efekt uzyskamy przygotowując mięsko dzień wcześniej, aby się dobrze zamarynowało. Ale dzięki temu mniej czasu spędzimy w kuchni szykując to danie dla gości czy na niedzielny obiad - wystarczy wyjąć z lodówki i usmażyć, co zajmuje 15 min.
SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś kurczaka
przyprawy do mięsa (u mnie Delikat do mięs)
Marynata:
3 żółtka
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany 18%
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka vegety
1. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki o grubości ok 1 cm, doprawić według uznania.
2. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty (wystarczy widelcem). Zalać nią mięso, dokładnie wymieszać, zamknąć w szczelnym pojemniku i odłożyć na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
3. Mięsko smażyć (jak najbardziej obtoczone w marynacie) na rumiano (ok 7 min z jednej strony).
Wygląda na bardzo puszyste :)
OdpowiedzUsuńMięsko jest mięciutkie i soczyste
Usuńchętnie wypróbuje pomysł:)
OdpowiedzUsuńPrzepis do wypróbowania, smakowite mięsko :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało:)
UsuńSzczególnie męska część rodziny musi być zachwycona :D
OdpowiedzUsuńOj wierzcie mi że nie tylko - nawet dzieciakom smakuje takie mięsko:)
Usuńw takiej panierce można zrobić prawie każde mięcho;karczek,schabik,pierś indyczą słowem na co komu przyjdzie ochota,wspaniałe kiedy sie spodziewamy gości-mianowicie panierkę przygotowujemy wcześniej i jak przybędą goście tylko smażymy,w tej panierce możemy przetrzymać mięsko nawet 3 dni-oczywiście w lodówce,polecam!wśród moich znajomych i rodziny już dawno zrobiła furrorę:-))
OdpowiedzUsuńZ innym mięskiem jeszcze nie próbowałam, dzięki!
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej:)
UsuńŚwietny pomysł na kotlety w innym wydaniu :-) spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało:)
UsuńWitam :) mam pytanie odnośnie śmietany, jakiej trzeba użyć?
OdpowiedzUsuńZwykła gęsta śmietana, może być 18%
UsuńWygląda pysznie :), takiej marynaty jeszcze nie robiłem, ale zrezygnowałbym z wegety :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć naturalnej lub zastąpić solą i dowolnymi przyprawami
UsuńAniu, bardzo ciekawy pomysł. Przyznam, że mi już pomału wyczerpują się pomysły na kotlety z kurczaka. Teraz wiem, że jestem w błędzie. Twój pomysł - do wykorzystania i... trzeba dalej główkować, bo możliwości są nieograniczone. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu. Danusia :)
Ja nie przepadam za zwykłymi kotletami w panierce dlatego szukam innych sposobów, jeszcze kilka mam w zanadrzu;)
Usuńwow! wygląda świetnie! już jest na mojej liście do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak smakowało:)
UsuńWitam Aniu :) wczoraj odkryłam Twój blog :) na pierwszy rzut poszedł "kurczak szu-szu" jest tak jak napisałaś, soczysty.mięciutki......wspaniały :) wszystkim bardzo smakowało. Wspaniały blog gratuluję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Czy po wymieszaniu składników marynaty z mąki ziemniaczanej nie zrobią się grudki?Może lepiej wszystko potraktować dla pewności blenderem?Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMi sie nie zdarzyło, mieszam trzepaczką ręczną i jest ok, ale w razie potrzeby oczywiście można użyć blendera:)
UsuńTo ma być śmietana kwaśna czy słodka śmietanka
OdpowiedzUsuńŚmietana kwaśna 18%
Usuń