niedziela, 1 lutego 2015

Kurczak szu-szu

Pyszne, mięciutkie, soczyste, pachnące mięsko z lekką czosnkową nutą- jedna z najpyszniejszych (o ile nie najpyszniejsza) z postaci kurczaka jakie jadłam. Kto spróbował, od razu prosił o przepis - nawet moja teściowa!:)


Najlepszy efekt uzyskamy przygotowując mięsko dzień wcześniej, aby się dobrze zamarynowało. Ale dzięki temu mniej czasu spędzimy w kuchni szykując to danie dla gości czy na niedzielny obiad - wystarczy wyjąć z lodówki i usmażyć, co zajmuje 15 min.

SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś kurczaka 
przyprawy do mięsa (u mnie Delikat do mięs)
Marynata:
3 żółtka
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany 18%
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka vegety

1. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki o grubości ok 1 cm, doprawić według uznania.
2. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty (wystarczy widelcem). Zalać nią mięso, dokładnie wymieszać, zamknąć w szczelnym pojemniku i odłożyć na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.


3. Mięsko smażyć (jak najbardziej obtoczone w marynacie) na rumiano (ok 7 min z jednej strony). 


Inspiracja: Smakowy Raj

27 komentarzy :

  1. Wygląda na bardzo puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis do wypróbowania, smakowite mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczególnie męska część rodziny musi być zachwycona :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj wierzcie mi że nie tylko - nawet dzieciakom smakuje takie mięsko:)

      Usuń
  4. w takiej panierce można zrobić prawie każde mięcho;karczek,schabik,pierś indyczą słowem na co komu przyjdzie ochota,wspaniałe kiedy sie spodziewamy gości-mianowicie panierkę przygotowujemy wcześniej i jak przybędą goście tylko smażymy,w tej panierce możemy przetrzymać mięsko nawet 3 dni-oczywiście w lodówce,polecam!wśród moich znajomych i rodziny już dawno zrobiła furrorę:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z innym mięskiem jeszcze nie próbowałam, dzięki!

      Usuń
  5. Świetny pomysł na kotlety w innym wydaniu :-) spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam :) mam pytanie odnośnie śmietany, jakiej trzeba użyć?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie :), takiej marynaty jeszcze nie robiłem, ale zrezygnowałbym z wegety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć naturalnej lub zastąpić solą i dowolnymi przyprawami

      Usuń
  8. Aniu, bardzo ciekawy pomysł. Przyznam, że mi już pomału wyczerpują się pomysły na kotlety z kurczaka. Teraz wiem, że jestem w błędzie. Twój pomysł - do wykorzystania i... trzeba dalej główkować, bo możliwości są nieograniczone. :)
    Pozdrawiam Aniu. Danusia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przepadam za zwykłymi kotletami w panierce dlatego szukam innych sposobów, jeszcze kilka mam w zanadrzu;)

      Usuń
  9. wow! wygląda świetnie! już jest na mojej liście do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam Aniu :) wczoraj odkryłam Twój blog :) na pierwszy rzut poszedł "kurczak szu-szu" jest tak jak napisałaś, soczysty.mięciutki......wspaniały :) wszystkim bardzo smakowało. Wspaniały blog gratuluję.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy po wymieszaniu składników marynaty z mąki ziemniaczanej nie zrobią się grudki?Może lepiej wszystko potraktować dla pewności blenderem?Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi sie nie zdarzyło, mieszam trzepaczką ręczną i jest ok, ale w razie potrzeby oczywiście można użyć blendera:)

      Usuń
  12. To ma być śmietana kwaśna czy słodka śmietanka

    OdpowiedzUsuń