Menu obrazkowe:

niedziela, 29 marca 2015

Jajka grzybki z niespodzianką

Urocza ozdoba wielkanocnego stołu, a jednocześnie pyszna przekąska na zimno - faszerowane jajka w kształcie grzybków :)
Kapelusiki są barwione zwykłą herbatą - bardzo proste do zrobienia a jakie efektowne :) Tak podanymi jajkami wzbudzicie na pewno zachwyt gości :)



SKŁADNIKI:
4 jajka ugotowane na twardo
mocny wywar z herbaty (ja użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku)
2 rzodkiewki
2 plasterki szynki
majonez (ja dałam zamiast majonezu sos czosnkowy ze słoika Winiary)
szczypiorek
ewentualnie ser żółty

1. Z jajek odciąć ok 1/3 ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej części wyjąć żółtka a białka wrzucić do herbaty i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut, aż wierzch zabarwi się na ciemnobrązowy kolor.
2. Z pozostałych części jajek wyjąć żółtka i łyżeczką wybrać również troszkę białka, tak aby zmieściło się do środka więcej farszu.
3. Żółtka i białka zmiażdżyć widelcem. Rzodkiewki i szynkę bardzo drobno pokroić.
4. Przygotować farsz z żółtek, wydrążonych białek, szynki, rzodkiewek, szczypiorku, majonezu i ewentualnie sera żółtego.
5. Farszem nadziać jajka, ułożyć na talerzu obciętą częścią do dołu. Przykryć zabarwionymi na brązowo kapelusikami.

Jak widać na zdjęciu, herbata barwi tylko wierzchnią warstwę jajka, przy czym absolutnie nie zmienia jego smaku.



Inspiracja: Kuchnia Broni
 
ALE JAJA! Wielkanocne Smaki - edycja V

19 komentarzy:

  1. Super te grzybki super pomysł na barwienie kapeluszy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, jajka wyglądają super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja znam muchomorki, ale takie wyglądają chyba fajniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie fajniusie te jajeczka, świetna dekoracja stołu i do tego pyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł, szczególnie dla małych niejadków:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie to ładne, znakomita ozdoba stołu. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł! podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cuda grzybki mnie powaliły, te główki farbowane sa świetne :-) brawo za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota :) Przepis zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie zabawne, dzieci pewnie byłby ciekawe co też w środku się zjanduje. Cudne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie cudeńko na stole:) - też sobie takie zrobimy.Dziękujemy i pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie wyglądają i zachęcają niejadków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Te kapelusiki są cudne :D Nie tylko dziecko uśmiałoby się z takiego dania na talerzu :D

    OdpowiedzUsuń
  14. super pomysł :) porywam te grzybki :)

    OdpowiedzUsuń