SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)
250 g ziemniaków* (najlepiej z poprzedniego dnia - takie zwykłe osolone obiadowe)
125 g cukru pudru (niepełna szklanka)
2 jajka
60 g masła
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 białko
ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy)
czekolada (mleczna lub biała)
ewentualnie lukier
*wychodzi czubata szklanka puree ziemniaczanego
1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.
2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.
3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty.
5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć rurkę i zawinąć lekko końce, zlepiając je tak, aby dżem nie wypłynął. Rogaliki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika.
7. Piec do zrumienienia, ok 20 min w 160*C z termoobiegiem. Wystudzić.
8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub po prostu tak jak ja to robię - w mikrofalówce:) Udekorować nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić cytrusowe smaki.
Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim: dżemem, czekoladą, kajmakiem, makiem, orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:)
Inspiracja: Ciasteczkowy Potwór
Zupełna nowość ale ...przekonałaś nas i z pewnością spróbujemy:)
OdpowiedzUsuńNie zawiedziecie się:)
UsuńKiedyś, jako nastolatka, znalazłam przepis na rogaliki z ziemniakami w kalendarzu ściennym mojej babci. Były obłędne w smaku. Mam nadzieję, że te będą równie pyszne!
OdpowiedzUsuńSą, są:)
UsuńZaskakujące połącznie składników! Ciekawa jestem smaku! :)
OdpowiedzUsuńZiemniaki są w ogóle niewyczuwalne :)
UsuńBardzo smaczne . Tez dodaję do ciasta czasami. A tak przy okazji poproszę jednego rogaliczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro ale były tak pyszne że już zostały po nich tylko słodkie wspomnienia :P
UsuńI pomyśleć, że takie słodkie cuda są z ziemniaków :D
OdpowiedzUsuńSama się nie spodziewałam tak fajnego rezultatu:)
UsuńJuż je kiedyś piekłam. Są rewelacyjne w smaku :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa piekłem drożdżówkę z ziemniakami, więc rogaliki są napewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj są:)
UsuńJestem bardzo ciekawa smaku tego ciasta. Pączki ziemniaczane jadłam, ale kruchego ciasta z ziemniakami jeszcze nie miałam okazji. A rogaliki kuszą...
OdpowiedzUsuńDla mnie są jeszcze lepsze niż pączki ziemniaczane
UsuńSuper rogaliki. Przyznam szczerze, że z dodatkiem ziemniaków jeszcze nie robiłam, choć słyszałam o takim przepisie. Zapisuję sobie przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, że z ziemniaków da się wyczarować rogaliki. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie poznałam ale wiele słyszałam i chętnie poznam, więc poczęstuję się
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie, z pewnością zrobię--do kolejki :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, szczególnie z pomarańczowym dżemem :)
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie ten przepis ! czy w smaku czuć choc trochę ziemniaki ?
OdpowiedzUsuńNic a nic :) Ciasto smakuje trochę jak kruche ale jest delikatniejsze. Polecam :) Ja już planuję zrobić je z makiem (zamiast makowca) na Święta
UsuńJasne :D a to niespodzianka :D w takim razie muszę przyznać, że to baaaaaaardzo ciekawy przepis :)
Usuń