SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki)
1 jajko
1/2 szkl mlekapaczka budyniu (40g) - smak dowolny
1 łyżka mąki
1/2 łyżki cukru
1 niepełna łyżka oleju
szczypta proszku do pieczenia
1. Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto
wyjdzie naprawdę rzadkie ale takie ma być:)
2. Na
dobrze rozgrzaną suchą patelnię wylać połowę ciasta (lub 1/3 jeśli
naleśniki mają być cieniutkie). Smażyć na małym ogniu (gdy ciasto zgęstnieje szybko się
przypiekają) z obu stron.
Uwaga:
po przewróceniu na drugą stronę naleśnik może się troszkę odkształcać (brzegi podnoszą się do góry) - można go przyklepać lub po prostu zdjąć z patelni, odczekać chwilkę
aż "oklapnie" i wtedy dosmażyć.
Podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie wersja deserowa z kremem czekoladowym i płatkami migdałów.
Wersja dla córci - z jej ukochaną konfiturą jagodową.
Inspiracja: Waniliaaa
Naleśnikom zawsze powiem tak-szczególnie tym na słodko;)
OdpowiedzUsuńZrobię bo z budyniem nie jadłam ;-)
OdpowiedzUsuńSmaczne naleśniki :)
OdpowiedzUsuńCóreczka ma dobry gust, również uwielbiam konfiturę jagodową, naleśniki na pewno do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł, bardzo lubię naleśniki i budyń, ale o połączeniu tego nie śniłem :) muszę wypróbować ^^
OdpowiedzUsuńMoje dziecieczki uwielbiają naleśniki muszę spróbować
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam. Wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńOryginale! Warte spróbowania!
OdpowiedzUsuńNaleśniki... uwielbiam. Pod każdą postacią. Takich jak Twoje budyniowych nie znałam. Ciekawy przepis. Chętnie zjadłabym choćby jeden :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł! Koniecznie do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńbudyniowe! <3 naaaajlepiej.. bardzo chcem, chcem! :D
OdpowiedzUsuńbudyniowe! <3 <3 chcem, chcem! Mogę wpaść na obiad? :D
OdpowiedzUsuńGeneralnie super, że takie smakują fajnie bez żadnych dodatków i można zjeść sobie jednego "w biegu" :P
OdpowiedzUsuńKochamy naleśniki z powidłami ale konfitura jagodowa też do nas przemawia (piąteczka dla córci) :D
Ciekawy przepis. Dawno nie jadłam naleśników. :)
OdpowiedzUsuńZnam naleśniki budyniowe , są pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie smażyłam takich budyniowych naleśników.
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł z tym budyniem :) smakowite Ci wyszły :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak długo robi się takie naleśniki?
OdpowiedzUsuńMi całość (łącznie z przygotowaniem ciasta) zajmuje ok 5-7 minut :) Same naleśniki smażą się bardzo szynko, szybciej niż zwykłe, nie można ich dosłownie z oka spuścić ;)
UsuńWyglądają na pyszne :) Jak długo się je przygotowuje?
OdpowiedzUsuń