poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Naleśniki budyniowe

Gdy jakiś czas temu zobaczyłam przepis na naleśniki budyniowe, wiedziałam, że muszę je wypróbować. Moje przeczucie mnie nie zawiodło - zakochałam się w nich od pierwszego gryza! Niesamowicie delikatne i pachnące, idealne do słodkich dodatków (choć pysznie smakują też bez niczego)- nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :)




SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki)
1 jajko
1/2 szkl mleka
paczka budyniu (40g) - smak dowolny
1 łyżka mąki 
1/2 łyżki cukru
1 niepełna łyżka oleju 
szczypta proszku do pieczenia


1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto wyjdzie naprawdę rzadkie ale takie ma być:) 
2. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię wylać połowę ciasta (lub 1/3 jeśli naleśniki mają być cieniutkie). Smażyć na małym ogniu (gdy ciasto zgęstnieje szybko się przypiekają) z obu stron. 
Uwaga: po przewróceniu na drugą stronę naleśnik może się troszkę odkształcać (brzegi podnoszą się do góry) - można go przyklepać lub po prostu zdjąć z patelni, odczekać chwilkę aż "oklapnie" i wtedy dosmażyć.



Podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie wersja deserowa z kremem czekoladowym i płatkami migdałów.

Wersja dla córci - z jej ukochaną konfiturą jagodową.




Inspiracja: Waniliaaa

20 komentarzy :

  1. Naleśnikom zawsze powiem tak-szczególnie tym na słodko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię bo z budyniem nie jadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Córeczka ma dobry gust, również uwielbiam konfiturę jagodową, naleśniki na pewno do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł, bardzo lubię naleśniki i budyń, ale o połączeniu tego nie śniłem :) muszę wypróbować ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje dziecieczki uwielbiają naleśniki muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich jeszcze nie jadłam. Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oryginale! Warte spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniki... uwielbiam. Pod każdą postacią. Takich jak Twoje budyniowych nie znałam. Ciekawy przepis. Chętnie zjadłabym choćby jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł! Koniecznie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. budyniowe! <3 naaaajlepiej.. bardzo chcem, chcem! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. budyniowe! <3 <3 chcem, chcem! Mogę wpaść na obiad? :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Generalnie super, że takie smakują fajnie bez żadnych dodatków i można zjeść sobie jednego "w biegu" :P
    Kochamy naleśniki z powidłami ale konfitura jagodowa też do nas przemawia (piąteczka dla córci) :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis. Dawno nie jadłam naleśników. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Znam naleśniki budyniowe , są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie smażyłam takich budyniowych naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  16. ale fajny pomysł z tym budyniem :) smakowite Ci wyszły :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak długo robi się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi całość (łącznie z przygotowaniem ciasta) zajmuje ok 5-7 minut :) Same naleśniki smażą się bardzo szynko, szybciej niż zwykłe, nie można ich dosłownie z oka spuścić ;)

      Usuń
  18. Wyglądają na pyszne :) Jak długo się je przygotowuje?

    OdpowiedzUsuń