Menu obrazkowe:

sobota, 25 kwietnia 2015

Pianka krówkowo-czekoladowa z galaretką i migdałami

Wspaniały deser! Pyszna pianka z masy krówkowej i nutelli, orzeźwiająca galaretka i chrupiące płatki migdałowe - po prostu musicie tego spróbować:)



SKŁADNIKI: (3-4 porcje)
40 dag masy krówkowej 
200 ml śmietanki
2-3 łyżki nutelli
3 łyżeczki żelatyny
płatki migdałów
1 galaretka czerwona

1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątlu, odstawić do wystudzenia.
2. Żelatynę namoczyć w ok 30 ml zimnej wody (ja biorę na oko), poczekać aż napęcznieje a następnie podgrzać (ja - kilka sekund w mikrofali) i dokładnie wymieszać aż się rozpuści.
3. Śmietankę zagotować, dodać żelatynę, wymieszać żeby nie było grudek. Zdjąć z ognia.
4. Masę krówkową dodać do śmietanki, wymieszać. Dodać nutellę i ponownie wymieszać. 
5. Połowę masy przełożyć do salaterek, posypać płatkami migdałowymi, przykryć resztą masy. Odłożyć do lodówki do stężenia.
6. Na masę krówkowo-czekoldadową wyłożyć tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia.



17 komentarzy:

  1. Tyle pyszności w jednym deserze! Jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic dodać, nic ująć- deser rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny deser. Podkradam jeden pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Każda warstwa to raj dla podniebienia :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla masy kajmakowej zrobię wszystko;)) Śliczne zdjęcie, bardzo zachęca:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie można inaczej napisać jak...wypasiony deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zestawienie rewelacyjne a tym samym zapowiedź nieziemskiej uczty:)

    OdpowiedzUsuń