SKŁADNIKI: (3-4 porcje)
40 dag masy krówkowej
200 ml śmietanki
2-3 łyżki nutelli
3 łyżeczki żelatyny
płatki migdałów
1 galaretka czerwona
1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątlu, odstawić do wystudzenia.
2. Żelatynę namoczyć w ok 30 ml zimnej wody (ja biorę na oko), poczekać aż napęcznieje a następnie podgrzać (ja - kilka sekund w mikrofali) i dokładnie wymieszać aż się rozpuści.
3. Śmietankę zagotować, dodać żelatynę, wymieszać żeby nie było grudek. Zdjąć z ognia.
4. Masę krówkową dodać do śmietanki, wymieszać. Dodać nutellę i ponownie wymieszać.
5. Połowę masy przełożyć do salaterek, posypać płatkami migdałowymi, przykryć resztą masy. Odłożyć do lodówki do stężenia.
6. Na masę krówkowo-czekoldadową wyłożyć tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia.
bajeczny deser <3
OdpowiedzUsuńTyle pyszności w jednym deserze! Jestem pod wrażeniem:)
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ująć- deser rewelacja :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny deser. Podkradam jeden pucharek :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na deser ;)
OdpowiedzUsuńKażda warstwa to raj dla podniebienia :D
OdpowiedzUsuńDla masy kajmakowej zrobię wszystko;)) Śliczne zdjęcie, bardzo zachęca:)
OdpowiedzUsuńNie można inaczej napisać jak...wypasiony deser :)
OdpowiedzUsuńOjoj ale to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńOj jak ja lubię takie desery! :D
OdpowiedzUsuńZestawienie rewelacyjne a tym samym zapowiedź nieziemskiej uczty:)
OdpowiedzUsuńAle rozpusta! :) Piękna!
OdpowiedzUsuńMmm, ale pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńAle pyszny deserek :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny deser!
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką piankę :)
OdpowiedzUsuń