SKŁADNIKI:
1 kalafior (lub 1 op. kalafiora mrożonego)
40 dag pieczarek1 kalafior (lub 1 op. kalafiora mrożonego)
2 marchewki
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 l bulionu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra,
ser żółty do dekoracji
1. Cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, poddusić.
2. Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki i ugotować w bulionie do miękkości. Dodać uduszone pieczarki, cebulę i czosnek. Całość zmiksować. Zagotować. Doprawić do smaku. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać więcej bulionu.
3. Gorącą zupę wlewać do talerzy i posypać startym serem żółtym.
Lubię takie zupki. Są świetne :-)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia się nie spodziewałem, lubię zupę pieczarkową i kalafiorową, ale połączenia pieczarki i kalafioru nigdy nie jadłem, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPieczarkową uwielbiam, ciekawi mnie połączenie z kalafiorem, musi być smakowite;)
OdpowiedzUsuńzazwyczaj albo kalafiorowa albo pieczarkowa, ale patrząc na Twoją zupę, aż chce się spróbować połączenia tych smaków!
OdpowiedzUsuńKalafior uwielbiam bo można z niego wyczarowywać pyszne dania, a i z wieloma warzywami smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńŚwietna zupka:)
dzisiaj robię kalafiorową :) Twoja wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie próbowałam, muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie:) Z "resztkowych" miksów wychodzą najlepsze smaki:))
OdpowiedzUsuńZ takich eksperymentów wychodzą super rzeczy. Zupę krem zawsze zjem ;-)
OdpowiedzUsuńJakie fajne połączenie smaków, jeszcze takiej zupki nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńNo i super, czasem z takich nieoczywistych połączeń powstają najpyszniejsze dania :D
OdpowiedzUsuńAniu jaka ta Twoja zupka przepiękna, aż żal łyżką w niej gmerać :)
OdpowiedzUsuńCzasami spontany kulinarne okazują się lepsze niż sprawdzone przepisy. Muszę wypróbować to połączenie.
OdpowiedzUsuńO tak, takie połączenie musi smakować naprawdę wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńMusi pysznie smakować, bardzo lubię kremowe zupy :)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńZupka przepyszna! :) Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńPs. ostatnio zrobiłam twoje placki z kaszy jaglanej, bardzo mi smakowały :) Znikły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :)
Dawno nie jadłem pieczarkowej zupy, a w połączeniu z kalafiorem pewnie też bym polubił :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczarkową zupę, ale połączenie jej z kalafiorem to profanacja tych warzyw.
OdpowiedzUsuń