Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie obiadowe, które "robi się samo". Pasuje praktycznie do wszystkiego - ziemniaków, ryżu, kaszy czy kluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko wymieszać i upiec.
SKŁADNIKI:
1 kg szynki w kawałku
2 cebule
50 dag pieczarek
Sos:
2 łyżki majonezu (czubate)
2 łyżki keczupu (czubate)
1 łyżka ostrej musztardy
Dodatki:
ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech
kluseczki ziemniaczane - ciasto z przepisu na Byczki
1. Szynkę pokroić w mniejsze kawałki. Posypać ulubioną przyprawą, dodać tyle oleju, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły. Odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
2. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać pieczarki i razem udusić (w razie potrzeby podlewając troszkę wodą). Tak przygotowane pieczarki z cebulą można również odłożyć na noc do lodówki lub przygotować je bezpośrednio przed pieczeniem mięsa.
3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę i pieczarki. Majonez, keczup i musztardę wymieszać razem, dodać do mięsa, całość dobrze wymieszać.
4. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec pod przykryciem ok 1,5 godziny (w przypadku dużych kawałków mięsa czas może się wydłużyć). Dobrze jest w połowie pieczenia przemieszać mięso.
5. Mięso i pieczarki "wyłowić" z sosu, który wytworzył się podczas pieczenia, a ten przelać do rondla, zmiksować i zrobić z niego sos do mięsa. Ja wymieszałam go z gotowym sosem pieczeniowym (zrobionym z torebki - czasem pozwalam sobie na takie ułatwienia:) i słodką śmietanką, ale równie dobrze można np. z pieczarkowym lub po prostu dolać wody, zagęścić mąką i doprawić "po swojemu".
Ja swoje mięsko podałam z przysmażonymi kluseczkami i pysznymi, słodko-ostrymi ogórkami konserwowymi z chilli firmy Orzech - które naprawdę bardzo polecam - w święta wszyscy się nimi zachwycali, stanowiły nie tylko dodatek do obiadu ale i świetną zakąskę ;)
Bardzo smaczne mięsko. Wpraszam się na obiadek :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ten Twój obiad :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie u mnie rzadko jest szynka, spróbuję Twój przepis;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak zapiekane mięso choć zazwyczaj jest to karkówka:)
OdpowiedzUsuńSuper na obiadek :-)))
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :))
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią taki obiad :) Pysznie!
OdpowiedzUsuńAle pyszny obiadek dzisiaj u ciebie :)
OdpowiedzUsuńSzynki w formie wędliny na kanapkę jaką można dostać w każdym sklepie nie ruszymy nigdy, ale w takie wersji z chęcią byśmy zjadły :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, w moim akurat domu jadamy np gulasze lub zrazy z szynki :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetyczne mięsko! I ten sosik... mniam!!!
OdpowiedzUsuńNie jadam mięska, ale mój miesozerny Pan nie pogardzi :)
OdpowiedzUsuńPrzepis super,uwielbiam takie co to sie nie musze za duzo nagimnastykowac,no i zawsze mam problemy z zaklepaniem sosu a tu praktycznie sos sam wychodzi,dodalam w rondlu sos z paczki pieczarkowy i smietane jak w przepisie,wyszlo super,bez zadnego zaklepywania maka i innego typu pierdolami.miesko az sie rozplywa,no mezus bedzie napewno zadowolony.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle pyszne danie! Aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobione. Pychota
OdpowiedzUsuń