SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków)
2 szkl ugotowanego ryżu*
1 marchewka
1 cebula
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
garść posiekanego szczypiorku
garść ziaren słonecznika
2 jajka
1 łyżka (czubata) mąki pszennej
1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej
1 łyżka przyprawy do placków ziemniaczanych Rafex
1 łyżeczka vegety
1 łyżka masła
olej do smażenia
*jeśli jest to ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać.
1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
2. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Zeszklić razem na 1 łyżce masła, dolać troszkę wody, lekko osolić i poddusić do miękkości.
3. Ryż przełożyć do dużej miski, dodać marchewkę, cebulę, kukurydzę, szczypiorek i uprażony słonecznik. Doprawić do smaku.
4. Dodać jajka i mąkę, wymieszać dokładnie. Kłaść porcje na rozgrzany olej, smażyć z obu stron.
Placki
dobrze się komponują z keczupem - u mnie z ketchupem dla dzieci
Primavika
robionym na bazie soku jabłkowego, bez dodatku cukru, który de facto smakuje jak sosik pomidorowy :)
robionym na bazie soku jabłkowego, bez dodatku cukru, który de facto smakuje jak sosik pomidorowy :)
(recenzja
wkrótce)
Z pewnością bym lubiła jako dodatek do obiadu:) Mniam.
OdpowiedzUsuńRyżowe placuszki-świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Z sosem pieczarkowym idealne :)
OdpowiedzUsuńPyszne. Bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńczasami tez podobne robię są pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki :)
OdpowiedzUsuńPlacki z tego co pod ręką zawsze są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne placuszki bezmięsne. Z ryżem strzał w 10 i warzywami. Samo zdrowie:-)
OdpowiedzUsuńRyżowe uwielbiam fajny kolor ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przepisy na winie:D
OdpowiedzUsuńCo do dania się nie wypowiem, ale wieżę że przepyszne. :) Chciałbym jednak zasugerować coś w kwestii zdjęć jedzenia, nie jest to krytyka tylko sugestia, wydaje mi się że może pomóc, ale oczywiście zrobisz jak zechcesz. Używasz lampy błyskowej, prawdopodobnie wbudowanej, to nic złego ale na jedzeniu powstają odblaski z lampy, a samo danie wygląda wtedy płasko i trochę nieapetycznie, spróbuj zakryć lampę białą kartką papieru, zmiękczy to światło i sprawi, że jedzenie będzie bardziej naturalne. Warto też spróbować podać czasem jedzenie na jakimś kontrastującym kolorystycznie talerzu albo zwykłej desce do krojenia, sprawi to że dania będą dużo lepiej wyglądały i nie będą zlewały się z podłożem. Czasem dobrze jest też wykorzystać światło wpadające przez okno. :)
OdpowiedzUsuńWiem, że nie robię pięknych zdjęć ale wydaje mi się, że przez te parę miesięcy i tak się sporo poprawiłam. Używam zwykłej najprostszej cyfrówki za 300 zł więc przepraszam ale cudów nie będzie.
UsuńŚwiatła dziennego używam jeśli mam taką możliwość, w nocy jest o nie ciężko. A radę za radę z kartką dziękuję - skorzystam.
PS. Bardziej kontrastującego koloru do kolorowych placków niż biały nie mam ;)
Aniu świetny przepis, też lubię takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńo proszę :) Bardzo ciekawe :) :)
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo lubię wszelkie kotleciki, więc zapewne wypróbuję :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) co do zdjęć do anonim z góry ma rację, ale przecież nie te są najważniejsze tylko pyszne dania i dzielenie się pasją!
OdpowiedzUsuńDla mnie pychota!
OdpowiedzUsuńrobie podobne placki, ale z kaszą jaglaną
OdpowiedzUsuńz ryzem chetnie wypróbuję !
Bardzo świetny przepis ! Czasem takie robię jak zostanie mi ryż ;)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić taki keczup? A placuszki robię jutro na kolacyjkę, pewno bęfą pychotkowe. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! :) A produkty firmy Primavika są dostępne w większych sieciach - lista dostępna na stronie producenta: http://www.primavika.pl/dystrybucja/
Usuń