SKŁADNIKI:
ok 50 dag schabu w plastrach
1 marchew
2 cebule
sól
pieprz
pieprz cytrynowy Rafex
ostra papryka
3 łyżki śmietany 18%
1/2 szkl bulionu
1 łyżka masła
posiekany szczypiorek do dekoracji
1. Marchewkę zetrzeć na tartce, cebulkę pokroić drobno (lub w piórka jesli lubicie większe kawałki), zeszklić na 1 łyżce masła, osolić do smaku, dolać bulion i poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną.
3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny w 200*C (w zależności od grubości mięsa czas może się troszkę skrócić lub wydłużyć). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia. Po wyłączeniu grzania warto zostawić mięso jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby się "uspokoiło".
Inspiracja: Violetowe Kucharzenie
Pyszna propozycja Aniu. Smakowicie wygladają :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńMuszę tak zrobić schab :)
OdpowiedzUsuńSchab w każdej postaci jest pyszny a w takiej to już na pewno :)
OdpowiedzUsuńPiękne danie i na pewno pyszne w smaku! :)
OdpowiedzUsuńTaki schab to niebo w gębie :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńna pewno smaczna odmiana po tradycyjnym schabie:)
OdpowiedzUsuńbardzo pozytywny przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny pomysł na schab :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekany schabik:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, taki inny i oryginalny ( jak dla mnie). Pozdrawiam Aniu :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszny, też robię podobny :)
OdpowiedzUsuńCudne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńSmaczne, dzisiejszy obiad udany z tym przepisem. :)
OdpowiedzUsuń