Menu obrazkowe:

sobota, 16 maja 2015

Zapiekanka gyros po mojemu

Ulubiona zapiekanka mojego męża. Bardzo smaczna i bardzo sycąca. Moja wariacja na temat klasycznej zapiekanki gyros, którą robi się z mięsem, papryką i ogórkami konserwowymi. Ja ogórki zamieniłam na pieczarki i kukurydzę. Mówię Wam - jest na prawdę pysznie :)


SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób) 
1 szkl suchego ryżu
50 dag piersi kurczaka
przyprawa do gyrosa
2 cebule
1 czerwona papryka
25 dag pieczarek
1/2 puszki kukurydzy
3 czubate łyżki keczupu
2 czubate łyżki majonezu
ser żółty do posypania

1. Ryż ugotować. 
2. Mięso pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę do lodówki żeby mięsko ładnie się zamarynowało, ale nie jest to konieczne) i usmażyć.
3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. Posolić do smaku.
4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać.
5. Zapiekać ok 25-30 min w 180°C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiową, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość w piekarniku na ok 5 minut żeby ser się rozpuścił a całość "odpoczęła".

Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo:
1) Ryż z majonezem i keczupem
2) Warzywa
3) Mięso
4) Ryż z majonezem i keczupem
5) Ser żółty 


Uwaga:
Nam zapiekanka najbardziej smakuje na drugi dzień. Wtedy piekę ją pod przykryciem bez dodatku sera, a na drugi dzień posypuję serem i odgrzewam w piekarniku lub w mikrofalówce.



14 komentarzy:

  1. Myślę, że i mi będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej zapiekanki nie widziałam. Bardzo ciekawie wygląda, pewnie jest pyszna.
    Super to naczynie do zapiekania.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowita! Składniki pysznie skomponowane, porcja dla całej rodziny - tylko zrobić i jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dziwię się, że ulubiona, bo wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ją lubię i też dodaję kukurydzę i pieczarki, ale z ogórka nie rezygnuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogórek konserwowy czy zwykły? Po prostu go położyć jako warstwę?

      Usuń
  7. Kiedyś przepadałyśmy za gyrosem ale zapiekanego jeszcze nie jadłyśmy :D Wygląda super :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna zapiekanka, taka porcja dla całej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna zapiekanka, podoba mi się. Ciekawa propozycja na inny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie robiłam tej zapiekanki :) Jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń