Fajna odmiana dla zwykłych placuszków. Dodatek truskawek nadaje im wilgotności i świetnego smaku. Troszkę bardziej kłopotliwe jest ich smażenie ale warto :)
SKŁADNIKI:
250 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki oleju
1 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru
mała szczypta soli
kilkanaście truskawek
olej do smażenia
cukier puder do posypania
1. Truskawki pokroić w plastry.
2. Jogurt zmiksować z jajkami i olejem. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.
3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta. Na wierzchu układać plastry truskawek wciskając je w ciasto. Placuszki przekręcić i usmażyć z drugiej strony.
Uwaga: z truskawek przy smażeniu wycieka sok więc jeśli placuszki smażą się partiami to należy za każdym razem wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem.
Inspiracja: Niebo na talerzu
Wygladaja pysznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki, a z paluszkami smakują pysznie
UsuńWczoraj zrobiłam identyczne placki na kolację :) moja córka się nimi zajadała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki. Oj zjadłabym teraz takie na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńTeraz też często robię truskawkowe placuszki:)
OdpowiedzUsuńPyszne placki, też niedawno je robiłam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) Musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńRacuchy to zazwyczaj w niedzielę na śniadanie, może będą z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńO, u mnie też dzisiaj placuszki :) Świetna propozycja na leniwe śniadanko!
OdpowiedzUsuńByły pyszne! Chociaż rzeczywiście smażenie nie jet najprostsze :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie super. Wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńplacuszki wyglądają rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńKojarzą mi się z kuchnią mamy, pycha!!!
OdpowiedzUsuńPewnie, że warto :D Truskawki rządzą :D
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki,uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń