SKŁADNIKI: (forma 24x34)
Ciasto:
300 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń:
2 budynie śmietankowe
1 l mleka
4 łyżki cukru
Warstwa truskawkowa:
1 kg truskawek
2 budynie śmietankowe
cukier do smaku (w zależności od tego, jak słodkie są truskawki - u mnie 2 łyżki)
Beza:
4 białka
200 g cukru pudru
100 g płatków migdałowych lub mieszanki płatków i innych ziarenek - u mnie Migdałowy Przylądek od Ziarenkowa
1. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie rozcierając składniki w palcach tak jak na klasyczną kruszonkę), wysypać wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami równą warstwę ciasta. Ponakłuwać widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia ok 15-17 min w 200*C (grzanie góra-dół). Wyjąć i przestudzić.
2. 2 budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Wylać gorące na ciasto.
3. Truskawki pokroić na ćwiartki, wymieszać z suchymi budyniami, wstawić na gaz i podgrzewać aż będą na tyle gorące, że całość zacznie się robić "budyniowata". Wyłożyć łyżką na budyń. Wstawić do piekarnika i piec 15 min w 200*C (grzanie góra-dół).
4. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto wyjąć z piekarnika, łyżką wyłożyć pianę na jego wierzch, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 20 min w 180*C (grzanie góra-dół).Inspiracja: Przepisownia
Kruchy placek z truskawkami-pyszności ;)
OdpowiedzUsuńAniu wspaniałe ciacho. Z chęcią się częstuje :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, bardzo lubię taki proste, letnie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho zrobiłaś :) Aż nabrałam na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńBardzi fajny przepis zapisałam na zrobienie weekendowe ;-)
OdpowiedzUsuńWierzymy, że smakuje genialnie :D
OdpowiedzUsuńKruche ciasto to jest to:) Powiało latem;)
OdpowiedzUsuńMmm, pychotka, świetne ciacho, smak lata :)
OdpowiedzUsuńNa pewno już nie ma:)
OdpowiedzUsuńPo prostu kocham takie ciacha, kruche z budyniem i owocami to jedno z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńPycha! juz widze że na pewno by mi zasmakowało to ciacho
OdpowiedzUsuńto musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKruche bez zagniatania? brzmi bardzo interesująco :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie ciasto bardzo szybkie i ciekawie zrobiony spód ciasta. Napewo smakowało pysznie :)
OdpowiedzUsuńoooo, jakie pyszności!!! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie ciasta z budyniem , wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńto wygląda cudnie... kruche ciasto, owoce, lekki budyń i beza - co połączenie, które musi gwarantować niebiański smak :) Już nie mówię jak fantastycznie przeplatają się kolory mmm :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie dopasowane warstwy. Ciasto wygląda pysznie. Chętnie zjadłabym taki kawałek... nawet teraz. Narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńZ budyniem to ja porywam. Takie ciacha letnie to ja uwielbiam, jak budyń się fajnie ciągnie. Mniam
OdpowiedzUsuńWłaśnie zastanawiam się jak wykorzystać truskawki :)
OdpowiedzUsuńI znów pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuń