Menu obrazkowe:

piątek, 26 czerwca 2015

Truskawkowy powiew lata

Kruche ciasto, którego nie trzeba zagniatać i wałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :)



SKŁADNIKI: (forma 24x34)
Ciasto:
300 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń:
2 budynie śmietankowe
1 l mleka
4 łyżki cukru
Warstwa truskawkowa:
1 kg truskawek
2 budynie śmietankowe
cukier do smaku (w zależności od tego, jak słodkie są truskawki - u mnie 2 łyżki)
Beza:
4 białka
200 g cukru pudru
100 g płatków migdałowych lub mieszanki płatków i innych ziarenek - u mnie Migdałowy Przylądek od Ziarenkowa

1. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie rozcierając składniki w palcach tak jak na klasyczną kruszonkę), wysypać wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami równą warstwę ciasta. Ponakłuwać widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia ok 15-17 min w 200*C (grzanie góra-dół). Wyjąć i przestudzić.
2. 2 budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Wylać gorące na ciasto. 
3. Truskawki pokroić na ćwiartki, wymieszać z suchymi budyniami, wstawić na gaz i podgrzewać aż będą na tyle gorące, że całość zacznie się robić "budyniowata". Wyłożyć łyżką na budyń. Wstawić do piekarnika i piec 15 min w 200*C (grzanie góra-dół).
4. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto wyjąć z piekarnika, łyżką wyłożyć pianę na jego wierzch, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 20 min w 180*C (grzanie góra-dół).





Inspiracja: Przepisownia

23 komentarze:

  1. Kruchy placek z truskawkami-pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu wspaniałe ciacho. Z chęcią się częstuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, bardzo lubię taki proste, letnie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho zrobiłaś :) Aż nabrałam na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzi fajny przepis zapisałam na zrobienie weekendowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wierzymy, że smakuje genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kruche ciasto to jest to:) Powiało latem;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, pychotka, świetne ciacho, smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po prostu kocham takie ciacha, kruche z budyniem i owocami to jedno z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha! juz widze że na pewno by mi zasmakowało to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  11. Kruche bez zagniatania? brzmi bardzo interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Faktycznie ciasto bardzo szybkie i ciekawie zrobiony spód ciasta. Napewo smakowało pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wszelkie ciasta z budyniem , wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. to wygląda cudnie... kruche ciasto, owoce, lekki budyń i beza - co połączenie, które musi gwarantować niebiański smak :) Już nie mówię jak fantastycznie przeplatają się kolory mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie dopasowane warstwy. Ciasto wygląda pysznie. Chętnie zjadłabym taki kawałek... nawet teraz. Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z budyniem to ja porywam. Takie ciacha letnie to ja uwielbiam, jak budyń się fajnie ciągnie. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie zastanawiam się jak wykorzystać truskawki :)

    OdpowiedzUsuń