Menu obrazkowe:

wtorek, 28 lipca 2015

Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami

Lekkie, delikatne ciasto na maślance z dodatkiem świeżych owoców - u mnie brzoskwini. Niedawno wypróbowałam ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką, a teraz z innego przepisu to z brzoskwiniami i wiem już na pewno, że wypieki na maślance smakują nam dużo bardziej niż na jogurcie - są lżejsze, bardziej puszyste i dla mnie smaczniejsze. Polecam bo nie dość że robi się błyskawicznie to jest na prawdę pyszne!



SKŁADNIKI:  (przepis jest na średnią blaszkę - u mnie była to szeroka forma keksowa ok 17x30 (niestandardowa), ale może być też forma 23x23 albo tortownica 26 cm) 
2 jajka
1 szkl cukru
1 szkl maślanki
1/2 szkl oleju
2,5 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 kg brzoskwiń (lub innych owoców albo ich mieszanki)
5-10 dag czekolady do ozdoby

1. Jajka utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać maślankę i olej, a następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gładkie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Owoce obrać, pokroić i wyłożyć na wierzch. Piec do suchego patyczka ok 1 godz w 180*C (czas może się nieco w zależności od rozmiarów użytej blaszki). Wystudzone ciasto polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.




Inspiracja: H. Janowska "Ciasta i desery łatwo i szybko"

18 komentarzy:

  1. również uwielbiam, ale nie zawsze mi wychodzi, niestety... chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze mam tak że jak się spieszę, wyciągam składniki prosto z lodówki itp to mi wychodzi, a jak się za bardzo staram to jest piękny, soczysty zakalec :)

      Usuń
  2. Super ciacho. Bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda pięknie, nigdy nie robiłam ciacha na maślance, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką babkę na bazie maślanki,zawsze w podłużnej blaszce piekła Mama a my zajadaliśmy ze smakiem:) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam mam pytanie czy jajka ucierać w całości czy najpierw białka a potem zoltka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta na maślance, są takie lekkie i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam..Mam pytanie jakich wymiarów ma być blaszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary blaszki są podane obok słowa "Składniki" :)

      Usuń
  8. Albo z morelami byłoby przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Na niedzielę mam zaplanowane ciacho na maślance, przepis troszkę inny. A wygląda pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę, że nie tylko ja miałam dzisiaj ochotę na szybkie ciasto :D Pyszne wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybkie ciasto zawsze się sprawdzi kiedy się spieszę. Twój przepis jest świetny, bo właśnie taki prosty i ciasto powinno się udać. Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń