Pyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :)
SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm)
2 jajka
1 szkl cukru
1 szkl maślanki
1/2 szkl oleju
2,5 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
6 łyżek masła/margaryny
6 łyżek cukru
12 łyżek mąki
Dodatkowo:
truskawki
1. Przygotować kruszonkę: masło, mąkę i cukier wyrobić palcami aż zaczną się sklejać w grudki.
2. Żółtka oddzielić od białek.
3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać olej i maślankę, zmiksować tylko do połączenia składników.
4. Do ciasta wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką.
5. Białka ubić, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć połówki truskawek i posypać kruszonką. Piec ok 40 minut w 180*C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Lubię ciasta na maślance, z truskawkami chyba najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho Aniu :-)
OdpowiedzUsuńCiasta z truskawkami w każdej postaci są pyszne :) Wygląda idealnie.
OdpowiedzUsuńKusisz oj kusisz a ja uwielbiam co z tego że w dupkę idzie :D
OdpowiedzUsuńa gdzie ta maślanka?
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga, dziękuję:) Dwa razy wpisałam żeby dodać mąkę ;) Już poprawiam :)
UsuńUwielbiam takie, smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńpycha !
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne i do tego z kruszonką, mniam.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńciacha na maślance są rewelacyjne. Twoje wygląda pysznie sama bym się wgryzła w nie.
Piekłam kiedyś na jogurcie i było pyszne,teraz czas wykorzystać maślankę:)
OdpowiedzUsuńAle gdzie te truskawki? ile ich i czy mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuńJuż dopisałam, co do ilości to nie pamiętam, owoce zawsze biorę na oko. Z mrożonymi nie próbowałam, ja robiłam tylko ze świeżych albo z takich odsączonych z kompotu ale myślę że po ich wcześniejszym rozmrożeniu powinno się udać.
OdpowiedzUsuń