Menu obrazkowe:

piątek, 10 lipca 2015

Schab po cygańsku

Kolejne pyszne mięsko z piekarnika - tym razem schab w towarzystwie marchewki, cebuli, papryki i kukurydzy. Delikatne, kruche mięsko o lekko słodkim posmaku marchewki, pyszne warzywka, całość posypana serem - coś wspaniałego!


SKŁADNIKI: 
50-60 dag schabu
4 marchewki
2 cebule
1/2 papryki
kilka łyżek kukurydzy
300-400 ml majonezu
Przyprawa Cygańska Rafex
sól
ser żółty do posypania

1. Schab lekko rozbić, natrzeć przyprawą cygańską.
2. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki (ja wszystko starłam malakserem z końcówką krojącą na plasterki),
3. Marchewkę, cebulę, paprykę i kukurydzę wymieszać w misce i osolić. 2/3 tej mieszanki rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na to ułożyć mięso, przykryć resztą warzyw. Całość posmarować dość grubą warstwą majonezu (wytopi się z niego sosik, w którym będą się dusić warzywa, wbrew pozorom całość nie wychodzi wcale tłusta).
4. Piec pod przykryciem ok 1-1,5 godziny w 190*C - w zależności od grubości mięsa i pokrojonych warzyw, najlepiej sprawdzać czy wszystko jest już miękkie. P tym czasie wyłączyć grzanie, posypać serem i zostawić tak na conajmniej 15 minut*


*Uwaga: mięso to im dłużej stoi tym jest smaczniejsze, najlepsze było na drugi dzień (wówczas można nie sypac go serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu)








Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób:

Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową
Karkówka pieczona w plastrach
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką

18 komentarzy:

  1. Chętnie wypróbuję przepis na takiego schabowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. no pycha i jeszcze te ziemniaczki!!
    mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje smaki! może zrobię jutro na niedzielny obiad...

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś podobnie i potwierdzam, że pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. No taki schabek to ja mogę jeść i jeść. Często robię takie mięso pod pierzynką, jednak z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam :) Pyszny obiad wyczarowałaś :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny obiadek, lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. taki schab jest przepyszny. bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś dla moich panów, ja za schabem nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuję na listę do zrobienia. Już sam tytuł wywołał u mnie ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie można kupić tą przyprawę cygańską RAFEX

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezpośrednio u producenta na stronie http://rafex.eu/ a coraz częściej spotykam je też w sklepach, najczęściej małych lokalnych.

      Usuń