Kolejne pyszne mięsko z piekarnika - tym razem schab w towarzystwie marchewki, cebuli, papryki i kukurydzy. Delikatne, kruche mięsko o lekko słodkim posmaku marchewki, pyszne warzywka, całość posypana serem - coś wspaniałego!
SKŁADNIKI:
50-60 dag schabu
4 marchewki
2 cebule
1/2 papryki
kilka łyżek kukurydzy
300-400 ml majonezu
Przyprawa Cygańska Rafex
sól
ser żółty do posypania
1. Schab lekko rozbić, natrzeć przyprawą cygańską.
2. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki (ja wszystko starłam malakserem z końcówką krojącą na plasterki),
3. Marchewkę, cebulę, paprykę i kukurydzę wymieszać w misce i osolić. 2/3 tej mieszanki rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na to ułożyć mięso, przykryć resztą warzyw. Całość posmarować dość grubą warstwą majonezu (wytopi się z niego sosik, w którym będą się dusić warzywa, wbrew pozorom całość nie wychodzi wcale tłusta).
4. Piec pod przykryciem ok 1-1,5 godziny w 190*C - w zależności od grubości mięsa i pokrojonych warzyw, najlepiej sprawdzać czy wszystko jest już miękkie. P tym czasie wyłączyć grzanie, posypać serem i zostawić tak na conajmniej 15 minut*
*Uwaga: mięso to im dłużej stoi tym jest smaczniejsze, najlepsze było na drugi dzień (wówczas można nie sypac go serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu)
Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób:
Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową
Karkówka pieczona w plastrach
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Zjadłabym z chęcią;)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis na takiego schabowego ;)
OdpowiedzUsuńno pycha i jeszcze te ziemniaczki!!
OdpowiedzUsuńmniam:)
Nic tylko się zajadać :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńKusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na schab :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki! może zrobię jutro na niedzielny obiad...
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobnie i potwierdzam, że pycha!
OdpowiedzUsuńNo taki schabek to ja mogę jeść i jeść. Często robię takie mięso pod pierzynką, jednak z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam :) Pyszny obiad wyczarowałaś :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek, lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiad:)
OdpowiedzUsuńtaki schab jest przepyszny. bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada Aniu :-)
OdpowiedzUsuńCoś dla moich panów, ja za schabem nie przepadam.
OdpowiedzUsuńZapisuję na listę do zrobienia. Już sam tytuł wywołał u mnie ślinotok :)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić tą przyprawę cygańską RAFEX
OdpowiedzUsuńBezpośrednio u producenta na stronie http://rafex.eu/ a coraz częściej spotykam je też w sklepach, najczęściej małych lokalnych.
Usuń