sobota, 23 maja 2015

Szynka duszona w sosie własnym z warzywami

Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą cieszyła się dużą popularnością, dlatego dziś przedstawiam kolejny przepis na to pyszne mięsko - tym razem nieco w lżejszej i zdrowszej wersji.
 

SKŁADNIKI:
70 dag szynki
Przyprawa Cygańska Rafex
Marynata Staropolska Skworcu
olej 
2 op. mieszanki warzywnej marchew-brokuł-kalafior*
1 l bulionu
2 łyżki mąki 
100 ml śmietanki 30% 
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 
*jest to jeszcze wersja zimowa, w letniej zastępujemy oczywiście świeżymi warzywami

1. Szynkę oczyścić z błonek, pokroić w kawałki (ja robię takie bardziej plastry żeby się szybciej udusiły). Posypać przyprawami, wlać trochę oleju (tyle, żeby przyprawy się przykleiły), wymieszać wcierając przyprawy w mięso i odstawić do lodówki (ja najczęściej robię to dzień wcześniej i marynuję całą noc).
2. Mieszankę warzywną ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić na bok (można warzywa wrzucić pod koniec gotowania mięsa ale wtedy przy doprawianiu i mieszaniu mogłyby się za bardzo porozwalać dlatego ja gotuję je wcześniej - można też ugotować je osobno, ale wtedy cały wywar z nich trzeba by wylać a tak wykorzystuje się go do duszenia mięsa).
3. Mięso przełożyć na patelnię, obsmażyć, wrzucić do gotującego się bulionu (tego, w którym gotowały się warzywa), dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (u mnie ok 45 min).
4. Gdy mięso będzie gotowe, zimną śmietankę wymieszać z mąką, dodać do bulionu i ciągle mieszając zagotować. Gdyby sos był za gęsty - dolać wody. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać ugotowane warzywa, potrzymać na ogniu jeszcze chwilę żeby się zagrzały i gotowe:)




14 komentarzy :

  1. Mięciutka musi być, i jak ładnie podana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka szynczka musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :) Chętnie bym spróbowała takiej szyneczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie dania w sosie, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne danie :-) lubię takie pyszności na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale obiad ! Pyszna klasyka.

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też kasza...kasza króluje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszny, domowy obiad. Taki jak u mamy, dobrze doprawiony, rozpływający się w ustach!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki obiadek zawsze i wszędzie :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie sosy i do tego męciutkie, uduszone mięsko. Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. szynka jest trochę pracochłonnym mięskiem ale jestem zdania, ze czasami warto poświęcić więcej czasu na coś pysznego i wartościowego :)

    OdpowiedzUsuń