SKŁADNIKI: (forma ok 34x12 cm)
5 jajek
1 szkl cukru
3 łyżki majonezu
szczypta soli
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag borówek
cuker puder do oprószenia
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypać cukier, a następnie zmniejszyć obroty i dodać żółtka, majonez oraz sól.
2. Wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać (ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach).
3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Na wierzch wysypać umyte i osuszone owoce (uwaga: nie należy ich wciskać w ciasto - ja tak zrobiłam i w efekcie owoce podczas pieczenia opadły na dno). Piec do suchego patyczka ok 40 min w 180*C. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo puszystą i delikatną!
OdpowiedzUsuńNa majonezie! Pierwszy raz słyszę. W ogóle to keks jest ciastem, które moja mama robiła w życiu najczęściej. No, może równolegle z sernikiem.
OdpowiedzUsuńciekawi mnie dodatek majonezu? jak myślisz jaki ma wpływ na smak ciasta?
OdpowiedzUsuńMajonezu w ogóle nie czuć w cieście, niedawno robiłam babkę majonezową (jest na blogu) i tam sżło sporo więcej majonezu i też nie było go czuć :)
UsuńSłyszałam kiedyś o dodatku majonezu do ciast, jednak jeszcze nie miałam odwagi spróbować. Ale dla tych borówek z pewnością bym zaryzykowała :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak z borówkami to jesteśmy kupione :) Nawet majonez możemy znieść :)
OdpowiedzUsuńAniu wspaniała ta babka, porywam kawałeczek do popołudniowej kawki :-)
OdpowiedzUsuńNie lubię majonezu, ale w cieście rzeczywiście się sprawdza i wcale go nie czuć:)
OdpowiedzUsuńSuper babka:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się kawałeczkiem:)
Fajne ciacho. Składniki mówią, że jest lekkie.
OdpowiedzUsuńCzy z malinami można zrobić? Będzie smakowo pasować?
Jak najbardziej, jestem pewna że będzie pysznie :)
UsuńMajonez świetnie nadaje się do słodkich wypieków, kiedyś zrobiłam ptysie z kremem na bazie majonezu były pyszne. :)
OdpowiedzUsuńTeż zainspirował mnie ten przepis u Wanilii i Kardamon,. ale jeszcze nie wypróbowałam. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńLubię babki z majonezem, a do tego jeszcze borówki to już super
OdpowiedzUsuńPuszysta babka z majonezem i borówki, pychota :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam majonezowe baby, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPyszna puszysta, lekka babka z borówkami można ją jeść trzy dni, ale tyle czasu to ona nie wytrzyma :-)
OdpowiedzUsuńKusi mnie już od pewnego czasu taka babka na majonezie, ale jak na razie jeszcze takiej nie robiłam. Nawet na święta :)
OdpowiedzUsuńAniu pyszna babeczka :)
OdpowiedzUsuń