SKŁADNIKI:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki oleju
3 łyżki likieru kokosowego
1 3/4 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki wiórków kokosowych
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki wiórków kokosowych
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka likieru kokosowego
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka likieru kokosowego
1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać maślankę, olej i likier kokosowy.
2. Mąję wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi. Połączyć dokładnie z mokrymi składnikami.
3. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka ok 60 minut w 180*C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
4. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i likierem kokosowym (ewentualnie regulując gęstość dodając cukru pudru lub soku z cytryny/likieru). Polać babkę lukrem.
Inspiracja: Cukrowa wróżka
Bardzo apetyczna:)
OdpowiedzUsuńMniam mniam, na pewno smaczna :-) A jak jeszcze z lukrem- sama słodycz! :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię baby. Super ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuń:) gdy spojrzałam na te zdjęcia to aż mi się Wielkanocy zachciało. Aniu przepiękna babka, idealnie rozlany lukier.. cudo! Chcialabym taką kiedys zrobic :) A zdjęcia boskie... po prostu boskie!
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka, cynie pod kolor serwetek, ślicznie :)
OdpowiedzUsuńŚliczna i na pewno pyszna babeczka:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie bo babka nie musi być tylko na Wielkanoc :D Pyszności :)
OdpowiedzUsuńU mnie babki zazwyczaj tylko na Wielkanoc, ale teraz narobiłaś mi smaku na taką porządną babę :) Pycha!
OdpowiedzUsuńMusiała być cudownie aromatyczna i przyjemnie mięciutka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos, babka wygląda na wilgotną i takie właśnie lubię ;)..
OdpowiedzUsuń