Co tu dużo pisać - najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Pięknie wyrosło, było mięciutkie i puszyste. Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego znalazł się tu jogurt grecki, mąkę białą wymieszałam z mąką pszenną, a całości dopełniły pyszne śliweczki posypane chrupiącymi orzeszkami.
SKŁADNIKI:
400 g jogurtu greckiego
4 jajka
1/2 szkl oleju
3/4 szkl cukru
1,5 szkl mąki pszennej białej
1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
ok 40-50 dag śliwek (w oryginale - mrożone wiśnie)
2 garście orzeszków ziemnych niesolonych
1. Składniki mokre dokładnie wymieszać (ja użyłam trzepaczki ręcznej), dodać składniki suche, połączyć ze sobą.
2. Śliwki przekroić na połówki, wydrążyć pestki.
3. Orzeszki pokruszyć (malakserem lub wałkiem).
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, na wierzch ułożyć owoce skórką do dołu (jeśli śliwki są mało słodkie można je oprószyć dodatkowo cukrem). Całość posypać pokruszonymi orzeszkami. Piec do suchego patyczka ok 40-45 minut w 180*C.
Inspiracja: Polska Zupa
Ciasta na jogurcie są pyszne, takie miękkie i delikatne:)
OdpowiedzUsuńAniu to ja poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Wygląda boska, po prostu booosko!
OdpowiedzUsuńZe śliweczkami też bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńapetyczne, takie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńMniam:) uwielbiam takie ciacha. Moje smaki:))
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie!
OdpowiedzUsuńpuszyste, ze śliwkami- naaajlepiej <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta jogurtowe. Twoje wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. Bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :)))
OdpowiedzUsuńWszędzie królują jesienne wypieki, cudowne :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, ze śliwkami biorę w ciemno.
Ależ to ciasto musi być pyszne! Puszyste, miękkie i śliwkowe, czego chcieć więcej?:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuń