Menu obrazkowe:

wtorek, 3 listopada 2015

Babka dyniowo-cytrynowa

Ciekawa odmiana dla zywkłej babki cytrynowej - dodatek zmiksowanej dyni nadaje niesamowitego kolorku i wilgotności. Polecam :)



SKŁADNIKI: (forma z kominem lub keksówka) 
240 g mąki pszennej
40 g mąki kukurydzianej 
2 duże jajka
120 g cukru 
150 g masła
130 g puree z dyni 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka starta z 1 cytryny 
masło i bułka tarta do wysypania formy


1. Masło rozpuścić i wystudzić.
2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać puree z dyni, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, zmiksować.
3. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i startą skórkę z cytryny. Ponowanie zmiksować do połączenia składników.
4. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w 180*C. 

Lukier cytrynowy:
ok 1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Składniki lukru wymieszać dokładnie, gdyby wyszedł za rzadki - dosypać jeszcze cukru pudru.





10 komentarzy: