SKŁADNIKI: (forma z kominem lub keksówka)
240 g mąki pszennej
40 g mąki kukurydzianej
2 duże jajka
120 g cukru 150 g masła
130 g puree z dyni
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka starta z 1 cytryny
masło i bułka tarta do wysypania formy
1. Masło rozpuścić i wystudzić.
2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać puree z dyni, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, zmiksować.
3. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i startą skórkę z cytryny. Ponowanie zmiksować do połączenia składników.
4. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w 180*C.
ok 1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Składniki lukru wymieszać dokładnie, gdyby wyszedł za rzadki - dosypać jeszcze cukru pudru.
Co za kolor !:)
OdpowiedzUsuńAle babeczka jak malowana :)
OdpowiedzUsuńCudowna babka. Wspaniała ci wyszła Aniu :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Wygląda pysznie - poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńDynię uwielbiam.Babeczka wygląda super:)
OdpowiedzUsuńIza;)
Ucierana babka i jeszcze z dodatkiem dyni - bardzo fajna propozycja na słodki dodatek do kawy:)
OdpowiedzUsuńJak wiemy, że z dynią to bierzemy i zajadamy od razu :D
OdpowiedzUsuńtaka baba musi być smaczniutka :)
OdpowiedzUsuńWspaniała babka, musi smakować wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na babkę. Z dynią jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń