Kolejna pyszna odsłona schabu - tym razem w delikatnym i kremowym, aczkolwiek wyrazistym w smaku sosie z serka mascarpone i musztardy. Aż żałuję, że wcześniej nie robiłam w ten sposób mięsa bo jest prosto i na prawdę pysznie!
SKŁADNIKI:
6-7 plastrów schabu
1/2 szkl bulionu
250g mascarpone
4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
4 łyżki ostrej musztardy
2-3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
mąka do obtoczenia mięsa
1. Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto z obu stron. Podlać bulionem i dusić ok 15 minut (bulion powinien się wtedy zredukować).
2. Mascarpone rozmieszać z musztardami, dodać do mięsa, wymieszać i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa, pilnując by mięso od spodu się nie przypaliło (w razie potrzeby można podlewać wodą).
3. Dodać sok z cytryny, wymieszać, dusić jeszcze kilka minut.
Jaki ciekawy pomysł na podanie schabu;)
OdpowiedzUsuńMożna powiedzieć, schab pod pierzynką :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie! Muszę spróbować, bo pysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł Aniu. Z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńTakiej panierki nigdy nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńMusi być ciekawe w smaku! Chyba się skuszę... Jak zrobię, napiszę swoje wrażenia! ;-)
OdpowiedzUsuńPokochałam mięsa w musztardowych sosach po spróbowaniu kurczaka. Pycha!
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki, które bardzo lubię... także całość musi być pyszna ;)
OdpowiedzUsuńAle miałaś pyszny obiad!
OdpowiedzUsuńNormalnie tworzysz 50 twarzy schabu :D
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam mięso w sosie z serka mascarpone. Jego delikatność pozwala wyeksponować smak potrawy :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, a dzięki musztardzie francuskiej bardzo ładnie wygląda :)
Wyśmienity obiadek, chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego schabu, bardzo kusi :)
OdpowiedzUsuńOj tam pod tym pysznym sosikiem pewnie kryje się kawał soczystego mięska:) Muszę wypróbować koniecznie ten przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo kreatywny pomysł, nigdy o takim nie słyszałam ;) Prezentuje się super, ten sos zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł. Na pewno wykorzystam! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSame pyszności :) Tylko znając mój żołądek pewnie nie będę mogla sobie zjeść tego sosiku :/
OdpowiedzUsuńFajny obiadek, swietne polaczenie schabu i mascarpone
OdpowiedzUsuńPyszotka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńCzy ser mascarpone mozna zastąpić jakimiś innym bardziej dostępnym?
OdpowiedzUsuńRaczej nie bo chodzi o jego kremową konsystencję i delikatny smak, ale mascarpone jest w każdym markecie - ja kupuję w Biedronce
UsuńJa zamiast mascarpone użyłam jogurt grecki i wyszlo pyszne i mniej kalorycznie :)
Usuń