Co tu dużo pisać - najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Pięknie wyrosło, było mięciutkie i puszyste. Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego znalazł się tu jogurt grecki, mąkę białą wymieszałam z mąką pszenną, a całości dopełniły pyszne śliweczki posypane chrupiącymi orzeszkami.
Menu obrazkowe:
▼
sobota, 31 października 2015
piątek, 30 października 2015
Włoska panna cotta oraz akcja "Smak języka" + zapowiedź niespodzianki :)
Zostałam zaproszona do udziału w ciekawej akcji "Smak języka" organizowanej przez firmę Multikurs.pl. Przez kolejne miesiące będzie promowany język i
kuchnia danego regionu (co 2 tygodnie inny) – zaczynamy od Włoch, następnie Anglia, Hiszpania,
Francja i Niemcy. Z tej okazji zapraszam Was na pyszną, oryginalną włoską panna cottę!
czwartek, 29 października 2015
Zupa dyniowo serowa
Pyszna, pożywna, kremowa, a do tego bardzo szybka. Idealny sposób, żeby się rozgrzać po powrocie do domu w chłodny jesienny dzień. Ciężko poprzestać na jednym talerzu:)
wtorek, 27 października 2015
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym
Miały być eklerki ale - jak to ja - zamyśliłam się i odruchowo zaczęłam wyciskać kółeczka na ptysie ;) Ciasto zrobiłam na bazie mąki orkiszowej (która jest bardzo zdrowa i świetnie zastepuje nawet mąkę tortową) i oleju kokosowego, ale Wy oczywiście możecie je zrobić z przepisu standardowego, tak jak ja w Ptysiach z kremem adwokatowym. Mus śliwkowy to już mój własny pomysł - bardzo prosty i jakże pyszny! Jestem bardzo z niego dumna i wiem, że wykorzystam go jeszcze nie raz do przekładania ciast i tortów.
niedziela, 25 października 2015
Gofry - najlepsze! Lekkie i chrupiące
Najlepsze gofry jakie robiłam. Dla mnie - po prostu idealne! Tak jak pokochałam wypieki na maślance, tak samo i gofry z maślanką podbiły moje serce - dzięki niej są lekkie, wspaniale chrupiące i w ogóle przepyszne! A do tego w łatwy sposób można uzyskać również ich zdrowszą wersję, która jest równie pyszna jak
oryginał :) Robi się je błyskawicznie, są banalnie proste i stanowią idealny szybki deser lub przekąskę dla
niespodziewanych gości.
wtorek, 20 października 2015
Sernik Snickers
Sernik Bounty okazał się takim hitem, że postawnowiłam lekko go modyfikując stworzyć całkiem nowy smak - i tak powstał sernik Snickers: pyszna serowo-kajmakowa warstwa, pokryta orzeszkami w karmelu i mleczną czekoladą. Palce lizać!
piątek, 16 października 2015
Muffinki z likierem wiśniowym
Czekoladowe muffinki z pysznymi, nasączonymi likierem rodzynkami, ozdobione kremem z białej czekolady i serka. Mimo dodatku alkoholu, praktycznie nie czuć go w babeczkach - jest tylko taka leciutka nutka wiśniówki. Całość - palce lizać :)
środa, 14 października 2015
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - wersja "na bogato"
Gdy w marcu opublikowałam przepis na szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, przez myśl mi nie przeszło, że będzie to jeden z najczęściej czytanych przepisów na blogu - codziennie ma po minimum kilkadziesiąt wejść. Ja sama robię je bardzo często, zawsze z ziemniaków z poprzedniego dnia i najczęściej podaję z mięsnym sosem, gulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji "na bogato" i podałam z sosem pieczarkowym.
poniedziałek, 12 października 2015
Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką
200-setny przepis! Kto by pomyślał, że tak szybko zleci :) Z tej okazji zapraszam na pyszne muffinki mięsne z ziemniaczaną czapeczką. Kiedyś robiłam już podobne muffinki mięsne z dwoma farszami - te są jednak inne, bo mięso wymieszałam z warzywami i serem, a wierzch udekorowałam masą ziemniaczaną. Smakują wspaniale i na zimno i na ciepło - stanowią super przekąskę na wszelkiego rodzaju imprezy.
piątek, 9 października 2015
Łosoś z porem i serem żółtym w cieście francuskim
Pyszny, soczysty kawałek łososia z dodatkiem aromatycznego pora i sera żółtego, otulony chrupiącym ciastem francuskim. Smaczna przekąska, gorąca kolacja a nawet obiad - polecam :)
wtorek, 6 października 2015
Schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą
Kolejna pyszna odsłona schabu - tym razem w delikatnym i kremowym, aczkolwiek wyrazistym w smaku sosie z serka mascarpone i musztardy. Aż żałuję, że wcześniej nie robiłam w ten sposób mięsa bo jest prosto i na prawdę pysznie!
piątek, 2 października 2015
Pinacolada - ciasto kokosowo-ananasowe
Pyszne kokosowo-ananasowe ciasto, bardziej przypominające właściwie tort. Biszkopt przełożony genialnym kremem na bazie likieru kokosowego i ananasową galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam!