SKŁADNIKI:
ciasto francuskie
ser żółty (w plastrach lub starty)
szynka
kawałeczek papryki czerwonej (może być konserwowa)
keczup
1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować. Posmarować cienko keczupem (np. pędzelkiem silikonowym).
2. Wzdłuż dłuższej krawędzi układać pasami szynkę i ser.
3. Z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki paprykę i od tej strony zacząć zwijać (pomagając sobie papierem, w którym zawinięte było ciasto). Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec do zrumienienia ok 15 min w 200°C lub w 190°C z termoobiegiem.
Podawać same lub z keczupem.
Pomysłowe i szybkie ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńprzypominają mi dzieciństwo, bo moja Mama takie kiedyś robiła :)
Super pomysł na pyszne przekąski :-)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię na imprezy. :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne ślimaczki ;)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię i też czasami u mnie goszczą :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Chętnie go wypróbuję!!!
OdpowiedzUsuńW sam raz na obiad :D My poprosimy jeszcze do tego ketchup :)
OdpowiedzUsuńLubię ale takiej wersji jeszcze nie jadłam :) Robiłam tylko ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, doskonała przekąska :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ślimaczki - można je szybko przygotować, wszystkim smakują i można użyć do nich tego, co akurat mamy w lodówce.
OdpowiedzUsuńJa tam zawsze powtarzam....za takie cudowności korona dla tego co wymyślił ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuńTo się zawsze sprawdza. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNo to mam już pomysł na fajne jedzenie. Ślimaki z ciasta francuskiego co prawda już niegdyś robiłem i powiem że dodałbym jeszcze do tego edamski ser żółty który rozpływa się w buzi jak mało który, oraz konkretnie pikantny ketchup z Gomaru, dlatego że zwracam uwagę na dobry ketchup bo dobry ketchup to więcej pomidorów, czyli więcej antyrakowego likopenu. Bon appetit ;)
OdpowiedzUsuńNiezawodne :)
OdpowiedzUsuń