korpusy słonych babeczek - domowe lub kupione, u mnie 10 szt takiej standardowej wielkości (jeśli ktoś jest z okolic Lublina polecam z piekarni Mielnik) ale według mnie lepsze byłyby troszkę mniejsze
Pasta z awokado:
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
10 dag sera sałatkowego/ewentualnie fety
1 łyżka majonezu
kawałeczek papryki czerwonej
kawałeczek czerwonej cebuli
3 kawałki pomidorów suszonych z zalewy
1 gotowane jajko
garść oliwek
przyprawy: u mnie sól, pieprz, ostra papryka
1. Awokado i czosnek obrać, drobno pokroić. Dodać sok z cytryny, ser i majonez. Dokładnie utrzeć blenderem na gładką pastę.
2. Paprykę, cebulkę i jajko pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z pastą. Wyłożyć do babeczek (ja to zrobiłam za pomocą grubszego woreczka foliowego z odciętym rogiem).
3. Oliwki pokroić na plasterki, położyć na wierzch babeczek. Można dodatkowo udekorować kawałeczkami cebulki i listeczkami bazylii.
Inspiracja: Przepisy Mikołaja
Jakie fajne imprezowe babeczki, na jeden kęs
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawe wytrawne wykorzystanie składników :) Choć my osobiście awokado uwielbiamy w deserach :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Świetna przekąska :-) nadaje się także na imprezę. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńpyszne przekąski!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne babeczki wytrawne :)
OdpowiedzUsuńJa nie mogę przekonać się do awokado. Właśnie wróciłam ze sklepu z nowym blenderem, nie będę miała wyboru by coś z nim wymyślić:)
OdpowiedzUsuńale smakowite babeczki, mniam : )
OdpowiedzUsuńMoje smaki, wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNienawidzę oliwek, na ich widok robi mi się niedobrze.
OdpowiedzUsuńBabeczki na pewno smaczne gdyby właśnie nie te oliwki.
Mam do nich jakiś wstręt.
Ja tak miałam przez ok 27 lat mojego życia, aż w końcu przyszedł ten dzień kiedy w gościach głupio mi było wydłubywać oliwki z sałatki greckiej i ze zdziwieniem stwierdziłam, że mi smakują
UsuńPyszne połączenie. Babeczki w wersji wytrawnej i w dodatku z awokado, to coś dla mnie. Oliwki też bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńJeżeli szukasz "smaków" dla awokado, to polecam Ci moją truflę orzechową z awokado. http://www.mojewypiekiinietylko.com/2013/12/trufla-z-awokado/#more-48
Pozdrawiam Aniu. Danusia. :)
Bardzo mi miło i świetny pomysł z tymi babeczkami :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńBabeczki na wytrwanie-świetna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna propozycja na spotkanie ze znajomymi, zwłaszcza jak mamy tzw. szwedzki stół, dania na raz są idealne! pycha!
OdpowiedzUsuńawokado świetnie sprawdza się do kremowych past :)
OdpowiedzUsuńpomysłowe! na imprezę w sam raz:)
OdpowiedzUsuń