SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje)
1/2 kg ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia)
1 jajko
3-4 łyż mąki pszennej
1 łyż mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mleka
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna
1. Ziemniaki przepuścić przez praskę/maszynkę, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie.
2. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki - ja robię to łyżką maczaną w zimnej wodzie - wtedy ciasto nie przykleja się do niej) i smażyć na złoto z obu stron.
Można zrobić również ich bogatą wersję - dodać do nich pokrojone warzywa (paprykę, cebulę) lub np szynkę i ser żółty tak jak ja to zrobiłam w przepisie poniżej:
Ja dziś w planach mam placki ziemniaczane tradycyjne, klopsy ziemniaczane też lubię, więc jak zostaną mi z obiadu gotowane ziemniaki to chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńLubię te placki, świetny sposób na ziemniaki z obiadu dnia poprzedniego
OdpowiedzUsuńPlacuszki bardzo lubimy w wersji podstawowej z dodatkiem sosu grzybowego:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy:)
z ugotowanych ziemniaków robiłam już wiele potraw, ale placków jeszcze nie, tym bardziej przepis zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńna studiach często robiłam pod zasadą każdego: -pyszne-tanie-proste :)
OdpowiedzUsuńNo tak kolejny przepis wypróbować należy ;-) , smażonych nie robiłam ale pieczone w piekarniku.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na placuszki, z gotowanych ziemniaków robiłam kotlety, z chęcią spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńZ gotowanych ziemniaków jeszcze nie próbowałam. Wyglądają bardzo smacznie. Zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńMy raczej nie jemy ziemniaków, więc nie zostają resztki z obiadu ale ochoty to nam narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńPlacków z ugotowanych ziemniaków jeszcze nie jadłam. Bardzo mi się podoba twój pomysł na wykorzystanie ziemniaków :D Pychotka!
OdpowiedzUsuńświetne! prostota górą! :)
OdpowiedzUsuńz gotowanych ziemniaków jeszcze nigdy nie robiłam, bardzo ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńRobię takie, kotlety ziemniaczane je zwiemy:)
OdpowiedzUsuńJestem jak najbardziej za tym by nie marnować jedzenia z poprzedniego dnia i z przyjemnością patrzę na takie przepisy. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię placki :) Pyszne są!
OdpowiedzUsuńNie lubię tradycyjnych placków ziemniaczanych ale Twój przepis jest bardzo ciekawy muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja i idealna na tzw. ziemniaki z wczoraj, pomysł super!
OdpowiedzUsuńPamiętam jak moja kochana babcia mi je robiła, pychota.
OdpowiedzUsuńNie za bardzo lubię ziemniaki, ale w formie placków ziemniaczanych mogę jeść je bez końca :)
OdpowiedzUsuńto ulubione placuszki calej mojej rodziny robie je ale na slodko dodaje cukier wanilinowy troszke proszku do pieczenia iczesto formuje je w obwarzanki a potem posypuje troche cukrem pudrem glownie sa uwielbiane przez dzieci teraz moje wnuki
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne placuszki,robiłam po raz pierwszy,napewno nie po raz ostatni :-))
OdpowiedzUsuńA macie jakieś sprawdzone triki na szybkie obieranie ziemniaków? Ja mam takie cudo, które szczerze polecam http://obieramy.pl/kategoria/obieraczki-do-owocow-i-warzyw/automatyczna-obieraczka-do-owocow-i-warzyw-orange-peel-pelamatic :) Dzięki temu mogę robić częściej moje ulubione placki ziemniaczane :)
OdpowiedzUsuńobłędne z sosem czosnkowym
OdpowiedzUsuń