2 jajka
1 szkl jogurtu naturalnego
1/2 szkl oleju
2 szkl mąki
0,5 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olej+bułka tarta do wysypania formy
dowolne owoce z kompotu/mrożone (rozmrożone)*
*nie próbowałam robić tego ciasta ze świeżymi owocami (które de facto przy pieczeniu puszczą dużo soku) więc nie wiem jak by się zachowało, na pewno trzeba by dużo dłużej piec
1. Owoce z kompotu dobrze odsączyć.
2. Formę wysmarować olejem i wysypać dokładnie bułką tartą (spód i brzegi)
3. Wszystkie składniki wymieszać (wystarczy trzepaczką ręczną). Przełożyć do formy.
4. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec do suchego patyczka ok 50 min w 180*C (grzanie góra-dół).
Uwaga!
Ciasto to wspaniale nadaje się do zabrania na wycieczkę, piknik czy do pracy.
Ciasto faktycznie do wszystkich owoców.Za każdym razem będzie smakowało inaczej:) super!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho . :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasto, szczególnie wersję z brzoskwiniami :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta lubię najbardziej :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne!.
OdpowiedzUsuńTo ja korzystam z zaproszenia i lecę na kawkę i ciacho :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste ciasta z owocami:) Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPyszne jogurtowe ciacho! ze świeżymi też powinno się udać, tylko nie należy ich dodawać zbyt dużo i lepiej takie, które nie puszczają dużo soku (morele, porzeczki, agrest)
OdpowiedzUsuńTakie szybkie i proste ciasta najszybciej znikają, bo są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPo pierwsze....przeurocze gąsienniczki, po drugie oj ten sezon owocowy nich przychodzi szybciej, a po trzecie ciach bardzo mi się podoba. :)
OdpowiedzUsuńWiedzę, ze nie tylko u mnie czyszczenie spiżarni :) I dobrze, bo ciacho prezentuje się znakomicie! Kilka dni temu też piekłam podobne i było tak smaczne, że rodzinka doprasza się kolejnego. Teraz spróbuję Twojego przepisu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńIdealny domowy placek :)
OdpowiedzUsuńJak przepysznie wygląda! No i uniwersalne ciasto można za każdym razem dodawać inne owoce! Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be
Ciasto pięknie wygląda no i pewnie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, lubię takie proste ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńciasta z owocami są najlepsze, pycha :-)
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię, proste są moimi ulubionymi ;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :D My byśmy jeszcze najchętniej każdy kawałek przed zjedzeniem polały jogurtem naturalnym :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho !
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu ciasta, proste i szybkie, a te z olejem dodatkowo długo pozostają świeże ;-)
OdpowiedzUsuńSpróbowałam...jest pyszne:) jednakże nie wyrosło mi tak jak na zdjęciu....i zrobił się zakalec? Za dużo mąki? dodałam proporcje jak w przepisie....
OdpowiedzUsuńOjej:( Robiłam to ciasto kiulkanaście razy i nigdy nie wyszedł mi zakalec... Wina może być tylko po stronie owoców - musiały być zbyt soczyste i puściły za dużo soku. Jakich owoców użyłaś?
UsuńDodałam śliwek z kompotu:) Będę próbować dalej, bo warto:)
OdpowiedzUsuńŚliwki dość soczyste są i mogły puścić sporo soku, możesz spróbować piec go troszkę dłużej, najlepiej jest sprawdzać patyczkiem czy jest już suche
UsuńWitam, moje ciasto rowniez nie wyszlo zbyt dobrze. Miejscami jest bardzo zbite. Niestety.
OdpowiedzUsuńCiasto ma być lejace? Ja mam jedna wielka zbita kule :(
OdpowiedzUsuńCiasto powinno być konsystencji gęstej śmietany lub odrobinę gęstsze. Może jogurt był za gęsty? ja używam takiego rzadkiego lejącego...
Usuńa czy mozna uzyc do tego ciasta jogurtu typu greckiego?
OdpowiedzUsuń