Menu obrazkowe:

środa, 22 kwietnia 2015

Kolorowe kotlety z kurczaka

Wspaniałe, aromatyczne kotleciki, które nie tylko pysznie smakują ale i ładnie wyglądają. Do tego są wydajne więc świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie i imprezy (można je przygotować wcześniej, a później tylko odgrzac w piekarniku). Gdy zrobiłam je pierwszy raz zachwyciły mnie od pierwszego kęsa i od tamtej pory robię je naprawdę często - aż dziwne, że dopiero teraz trafiły na bloga!


SKŁADNIKI: (na ok 12 kotlecików)
1 podwójna pierś z kurczaka (ok 70 dag)
ulubiona przyprawa do mięs - u mnie Przyprawa do kurczaka Rafex
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
garść kukurydzy konserwowej
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
natka pietruszki
1 łyż masła do smażenia cebuli i papryki
olej do smażenia kotletów

1. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, posolić, dodać troszkę gorącej wody i poddusić do miękkości.
2. Filety oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę (ok 1-1,5cm). Doprawić.
3. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Natkę pietruszki drobno posiekać.
4. Mięso wymieszać z papryką, cebulą, kukurydzą i natką. Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
5. Kłaść porcjami na rozgrzany olej. Smażyć na małym ogniu po 6-7 minut z obu stron.





19 komentarzy:

  1. Pyszny obiad. Wszystko co z kurczaka jest mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze dodaję tartą cukinię do takich kotletów, bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobne i są bardzo smaczne :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny sposób na oryginalne podanie mięsa :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe kotleciki, pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już się przy nich rozsiadam ,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mówię NIE tradycyjnym kotletom, dlatego Twoja wersja mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam bardzo podobne, domownicy byli zachwyceni, świetna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  9. I to jest pomysł na pyszny , prosty i urozmaicony obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  10. o to już wiem co zrobie dziś na obiad :) dziękuję za inspirację :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. świetne mięsko, bardzo lubię kurczaka w połączeniu z kukurydzą!

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię wszelkie kurczakoowe kotleciki i często je robię!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mialas rację - przepyszne! Pozdrawiam, Milena

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł, bardzo pięknie i smacznie to wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń