Menu obrazkowe:

środa, 15 kwietnia 2015

Muffinki z krówkami i jabłkiem

Te muffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni. Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych jabłek, bo nadają one ciastu niezwykłej wilgotności. Tu dodatkowo mamy posiekane krówki, które nadają słodyczy oraz wspaniałą chrupiącą kruszonkę. Całość wyszła na prawdę pyszna - muffinki są w sam raz słodkie, wilgotne, a dzięki kruszonce nie trzeba ich już ozdabiać. 



SKŁADNIKI (na ok 20 standardowych muffinek)
300g mąki
80g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
300ml gęstego jogurtu naturalnego/śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną)
1/3 szklanki oleju
1 średnie jabłko (obrane i drobno pokrojone)
100g kruchych krówek (drobno pokrojonych)
Kruszonka:
100g mąki (dałam troszkę więcej)
80g masła
3 łyżki cukru
4 drobno pokrojone krówki

1. Zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki.
2. W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia). Dodać pokrojone drobno krówki i jabłko, wymieszać.
3. W drugiej misce roztrzepać razem składniki mokre (jajko, olej i jogurt/śmietanę). Wlać do składników suchych i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek (lub do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami) do 2/3 wysokości, obficie posypać kruszonką i piec ok 25 min w 200*C.



Inspiracja: Szefowa w swojej kuchni

19 komentarzy:

  1. Moje ulubione, nie mogą nie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu to przez Ciebie teraz mam ochotę na takie pyszne babeczki. Idę kupić krówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja reakcja była podobna gdy zobaczyłam je u Moniki - jak najszybciej pójść do sklepu po krówki :)

      Usuń
  3. Super muffinki. Poproszę jedną do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez się przyłączam i wpadam na kawę z Marzeną ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tymi krówkami to wygrałaś xD Podkradamy parę ze zdjęcia :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają apetycznie!! Chętna jestem na taka babeczkę, upiekłas więcej? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładny widok, apetyczny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już widzę rozanieloną minę mojej małej- słodkie małe co nieco i krówki- wszystko to co kocha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne muffiny :) Z krówkami muszą być ...mmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  10. Krówki to też moje ulubione cukierki, chociaż nie jem ich zbyt wiele. Nie próbowałam ich jako dodatek do deserów. Pewnie smakowały wyjątkowo. Chętnie zjadłabym taką muffinkę krówkową z jabłuszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jabłka i krówki to niesamowicie smaczne polączenie, mmm :-))

    OdpowiedzUsuń
  12. kiedyś krówki jadłam kilogramami! :) Pychota a jeżeli to muffinki, bomba!

    OdpowiedzUsuń